Byl jsem pod obrovským tlakem od lidí kolem Chovance, prozrazuje Marek Přibil

30.06.2017 9:17

Marek Přibil si je vědom toho, že jako novinář selhal. To ale nic nemění na tom, že rozhovory, které vedl s Andrejem Babišem (ANO) je třeba chápat v kontextu dalších informací. V prvé řadě je prý třeba vědět, že Marek Přibil jako novinář údajně čelil obrovskému tlaku od lidí kolem ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD).

Byl jsem pod obrovským tlakem od lidí kolem Chovance, prozrazuje Marek Přibil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Denní tisk, ilustrační foto

Novinář Marek Přibil v internetové DVTV.cz prozradil, že Andrej Babiš (ANO) nijak neovlivňuje noviny, které si před pár lety koupil. Když se na jedné ze zveřejněných nahrávek Přibil Babiše ptal, kdy jaký článek vydat a nevydat, byla to prý čistě redaktorova iniciativa a Babiš na nic netlačil. „Nezažil jsem v redakci, že by do toho Babiš nějak zasahoval,“ pravil Přibil.

Babiše vnímal jako majitele novin, který by platil pokuty, pokud by v denících vyšlo něco, co by nebylo dostatečně podloženo. Proto je podle Přibila v pořádku, když se Babiš o obsah novin zajímá, ale stále platí, že do obsahu nezasahoval.

A proč tedy Přibil mluvil před Babišem o tom, že má nabito na ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD)? „To, že jsem řekl, že mám nabito na ministra vnitra Chovance, to byla z mé strany věta nešťastná,“ prohlásil Přibil. Snažil se prý jen upoutat pozornost majitele, protože chtěl prosadit knižní divizi pod mediálním domem Mafra. Babiš by to měl platit, takže bylo třeba ho zaujmout.

Nechtěl se ale vyjadřovat k tomu, zda schůzky s Babišem inicioval on sám, nebo někdo jiný. „K tomu já se nebudu vyjadřovat. Proč je to tak důležité, jestli mě na tu schůzku někdo poslal, nebo jsem ji inicioval sám?“ kroutil hlavou Přibil.

„Ten rok před tím na mě byl vyvíjen obrovský tlak ze stran některých lidí z Ministerstva vnitra i pana Chovance, takže jestliže jsem na nahrávce řekl, že mám na Chovance nabito, tak to byla reakce na ten obrovský tlak, který na mě byl vyvíjen,“ pokračoval v popisu situace bývalý novinář MF Dnes. Rozhodně však nechtěl mluvit o tom, kdo přesně tlak vyvíjel a jak měl tento tlak vypadat. Byly to postranní vzkazy přes nějaké známé, ať si dám pozor. I lidé ze sociální demokracie,“ uvedl pouze Přibil.

Podle Přibila v žádném případě také není pravda, že by nějací policisté či bývalí policisté sbírali kompromitující materiály na Milana Chovance a předávali je jemu.       

Podstatnější pro něj bylo několikrát zopakovat, že on osobně rozhodně schůzky s Babišem nenahrával. Mohlo to být tak, že nějaká soukromá bezpečnostní služba umístila do jeho mobilu nahrávací program, aby mohla obsah telefonu následně využít. A na čí pokyn se to mělo stát? Přibil ukazuje na ministra vnitra Milana Chovance, ale důkaz na to nemá.

Nahrávky Přibila poškodily natolik, že je prý teď v novinařině v podstatě nezaměstnatelný. To, že jsem se setkával, byla moje profesní chyba,“ přiznal ještě jednou.

Celý rozhovor naleznete ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…