Byl muž, teď je žena, zkusila se zabít. Kolegu dojal Vítězný únor. Dusno kolem mládeže Pirátů

17.03.2021 12:27

Piráti jdou s progresivní dobou, a tak se jejich mládežnická organizace Mladí Piráti přejmenovala na Mladé Pirátstvo. Důvodem je prý větší inkluzivita. „Šlo nám hlavně o to, abychom dali všem najevo, že nejsme organizace pouze pro kluky a muže,“ okomentoval změnu sympatizant Karla Marxe a místopředseda organizace Radek Holodňák. Pirátstvo vede Georgia Hejduková. Ta se narodila jako muž, prošla si změnou pohlaví a pokusila se o sebevraždu.

Byl muž, teď je žena, zkusila se zabít. Kolegu dojal Vítězný únor. Dusno kolem mládeže Pirátů
Foto: Repro Facebook
Popisek: Předsedkyně Mladého Pirátstva Georgia Hejduková

Anketa

Bojíte se vakcíny AstraZeneca?

82%
18%
hlasovalo: 13497 lidí

Mládežnická organizace Pirátů – Mladí Piráti se po referendu přejmenovali na Mladé Pirátstvo. Inkluzivní jazyk dorazil i do České republiky. Přes 80 % členů hlasovalo pro tento název. Mladé Pirátstvo ovšem nebyl jediný návrh názvu. Podle výsledků hlasování byly další možnosti Pirátské Mladí, Mladí Piráti a Pirátky či Mladé Pirátky a Piráti. Zvítězila však ta nejvíce inkluzivní možnost.

„Šlo nám hlavně o to, abychom dali všem najevo, že nejsme organizace pouze pro kluky a muže,“ okomentoval výsledky na facebooku místopředseda organizace Radek Holodňák. Ten mimo jiné navrhoval změnu názvu. „Domníváme se, že je vhodné jít vstříc současným inkluzivním standardům. Samotný název samozřejmě neřeší problém nerovnoměrného zastoupení žen u Pirátů i v politice obecně, jazyk – tedy to, jak mluvíme – je však s trochou nadsázky orgánem první diskriminace. Je čas, abychom přestali dívky a ženy nutit schovávat se pod generická maskulina. Chceme tím dát najevo, že u nás jsou vítáni všichni. Muži, ženy a samozřejmě také nebinární osoby,“ dodal.

Předsedkyní organizace je Georgia Hejduková. Ta změnu názvu vysvětlila tím, že cílem je větší otevřenost a přístupnost pro všechny. Změnu názvu z Pirátů na Pirátstvo je tak dle ní prvním krokem k tomuto cíli.

 

 

Anketa

Odpustili jste Německu okupaci Československa a Protektorát Čechy a Morava?

4%
96%
hlasovalo: 23919 lidí

Hejduková to ovšem nemá v životě jednoduché. Jde o transsexuálku a její příběh popsal v létě Blesk. „Moje jméno je Jiřka, ačkoli, toto jméno mám vlastně jenom v hlavě, protože na občance mi stojí něco docela jiného,“ popsala na počátku cesty změny pohlaví v roce 2018. Dle ní to má těžší jak ostatní členové LGBT komunity. „Translidé to mají o to těžší, že na rozdíl od orientací někdy ten coming out prostě udělat musí, změna je totiž viditelná,“ myslí si.

Blesk popsal i šikanu předsedkyně pirátské mládežnické organizace. Hejduková šikaně čelila na základní i střední škole. Na střední škole to dle ní bylo daleko horší než na základce, jelikož byla obětí kyberšikany. Začala se proto více učit a snažila se vynikat svými schopnostmi. Patřila dokonce mezi nejlepší středoškolačky republiky. Nebylo to nic platné a dle jejích slov se to nejvíce vyhrotilo po lyžařském výcviku. „Spolužáci naplno ukázali, co dokážou, a doslova mě vyloučili z kolektivu. Bohužel, většina učitelů si o mně myslela, že jsem absolutně neschopná čehokoliv včetně sportovních výkonů, a tak chování v mých spolužácích často podporovali,“ sdělila Blesku. Dokonce se pokusila o sebevraždu.

Celý článek ZDE:

Nakonec vše dobře dopadlo. Po delším pobytu v nemocnici nastoupila na novou střední školu, kde ji spolužáci přijali. Na cestu změny pohlaví nastoupila v 17 letech a trvala bezmála 1000 dní. Na podzim 2019 nastoupila před komisi, která jí povolila konečnou operaci změny pohlaví. Ta proběhla 26. května 2020. „Cesta to byla dlouhá, trnitá a musela jsem na ní překonat daleko více než jen změnu pohlaví. Tato cesta ze mě však udělala poprvé v životě skutečně šťastnou a sebevědomou ženu,“ zakončila svůj příběh.

Předsedkyně si na twitteru postěžovala na to, že hlasování o změně názvu organizace vyvolalo poměrně velké kontroverze. „Samozřejmě někteří lidé okamžitě zjistili, kdo je ve vedení této iniciativy a už se objevují i memes oběšených translidí s mým původním jménem,“ napsala.

 

 

Když ji diskutéři žádali o důkaz, tak odkázala na příspěvek satirické stránky Ano budou memes. Ta informovala o přejmenování stránky tímto komentářem: „Sorry jako ale oficiální zkratka vaší strany je stále ‚Piráti‘ a dokonce i její webová doména jsou pirati.cz. Takže dokud se nepřejmenuje celá strana na Pirátstvo, bezpohlavní ANO bude vždy lepší volba.“ V komentářích však administrátor této stránky přidal fotku Hejdukové s popiskem: „Předsedkyně Mladého Pirátstva™ mě super narovnala.“ Hejduková se vůči komentáři ohradila, když tu ji diskutér vpálil: „Nikdy nebudeš opravdová žena.“ Na to Hejduková již neměla odpověď.

Další kontroverzní osobou v organizaci je výše zmiňovaný Radek Holodňák. Ten patří k velkým fanouškům zakladatele komunistické ideologie Karla Marxe. V prosinci minulého roku nabízel knihu od tohoto autora Hledání ztraceného smyslu práce. „Málokdo v naší nedávné historii dokázal vliv toho, jak pracujeme na naše životy popsat tak mistrně jako právě Karl Marx,“ zní popisek knihy.

„O to důležitější je tato útlá knížka, kterou vydala skupina mladých lidí, nezatížených naší komunistickou minulostí u příležitosti konference Hledání ztraceného smyslu práce. Pomůže vám pochopit, proč dnes na život většinu času vyděláváme, místo abychom ho prostě žili,“ myslí si.

Anketa

Byl Emil Hácha kolaborant?

35%
65%
hlasovalo: 6707 lidí

Dvacátého pátého února, tedy v den výročí komunistického puče, se Holodňák vyjádřil k tomuto výročí. Dle něj se snaží pravičáci co nejvíce předhánět v tom, kdo napíše patetičtější výplod salonního pozérství. Levici prý toto datum nijak nezajímá. „Pravičáci bojují prázdným tlacháním, vyprázdněnými frázemi a vyhrabáváním dávno mrtvých strašáků, kterými pak šermují sami sobě před ksichtem,“ snažil se místopředseda pirátské mládežnické organizace bagatelizovat komunistické období.

Příspěvek již není na facebookové zdi Holodňáka dostupný a upozornil na něj twitterový uživatel Větvička. Zprvu popsal, že Holodňák je zakládající člen Pirátů v Žatci a asistent poslance Nevrkala. „Nevím, jestli jsem salonní pozér, ale Vítězným únorem začalo pro mou a mnoho jiných rodin období beznaděje. Ono je pak fakt dost těžké říkat, že nejsou marxisti,“ dodal Větvička ke screenshotu již smazaného statusu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…