Byl objeven průzkum, který v roce 1989 šokoval komunisty. Odpovídaly děti

08.11.2019 12:06

Historik Právnické fakulty Západočeské univerzity Lukáš Valeš objevil neobvyklý průzkum, který na jaře roku 1989 dělali komunisté na Klatovsku o vztahu dětí k socialismu. Husákovy děti v průzkumu zmínily americkou armádu, zakázané rádio i chartu. Výsledky byly tak šokující, že se tím zabývalo Rudé právo a vysoce postavení funkcionáři, píše server iROZHLAS.cz.

Byl objeven průzkum, který v roce 1989 šokoval komunisty. Odpovídaly děti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Podvečerní Praha o svátku 17.listopadu

Výzkum historik našel v archivu Okresního výboru Komunistické strany Československa v Klatovech. O průzkumu rozhodli klatovští komunisté v březnu 1989 po takzvaném Palachově týdnu, tedy po sérii lednových demonstrací v Praze, kterých se účastnili skoro z padesáti procent mladí lidé. „Komunisté chtěli vědět, co mládež k protestům vede,“ říká pro Radiožurnál Valeš, který byl výzkumem také překvapen. „Nic podobného jsem v regionálních archivech doposud nenašel.“

Celkem do průzkumu bylo zařazeno 300 žáků sedmých a osmých tříd základních škol a jednoho učiliště v Klatovech. Děti měly nejdříve odpovědět, co jim nejvíc vadí na společnosti. „Na prvním místě bylo špatné životní prostředí, což je zajímavé, protože po třiceti letech překáží dnešní mládeži to samé,“ podotýká Valeš.

Anketa

Chystáte se oslavovat 30. výročí ,,Sametové revoluce"?

6%
94%
hlasovalo: 27372 lidí
Mimo jiné také žákům a učňům vadily špatné vztahy mezi lidmi, alkoholismus či nedostatek zboží. Podle Valeše ale západočeské komunisty rozhodilo nejvíc, že se dětem nelíbilo zatajování role americké armády při osvobozování jihozápadních Čech. „To, co komunisté považovali za velké tabu, děti věděly.“ Děti odpovídaly upřímně a nejspíše podle toho, co slyšely doma. Informace podle odpovědí v průzkumu měly i z rozhlasových stanic typu Svobodná Evropa.

Další z otázek zjišťovala, jestli děti znají jiné organizace než komunistický Pionýr. „Šest procent osmáků znalo Chartu 77, nelegální skupiny znalo dokonce deset procent učňů,“ uvádí Valeš, podle kterého skoro polovina dětí odpověděla, že by také šla demonstrovat.

Komunisté se potřebovali s výzkumem vypořádat a hledali viníky, nečekali od dětí tak velkou kritičnost. Podle Valeše jejich postup ukazuje, jak dalece byli mimo realitu. „Jako viníky označili západní propagandu, antisocialistické síly a závadnou rockovou a punkovou hudbu. Jako doporučení uvádějí zpřísnit povolování koncertů a zlepšit politickou práci s mládeží,“ přibližuje historik.

Výsledky výzkumu mezi dětmi na Klatovsku byly tak překvapivé, že se dostaly až na stránky komunistických novin Rudé právo. To 10. listopadu 1989 uveřejnilo na čtvrté straně poměrně rozsáhlý a na tehdejší poměry otevřený rozhovor s dvěma učitelkami, které průzkum prováděly. 

reklama

autor: nab

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …