Byla noc, a lidé vyrazili podpořit svého sesazeného zástupce. Ale nebylo to v Turecku...

17.07.2016 14:08

Použijeme-li trochu nadsázky, došlo v obci Podolí na Uherskohradišťsku k obdobnému převratu jako v Turecku. Jen v Turecku nakonec prezident Erdogan uhájil své křeslo, starostka Podolí prozatím zůstává stranou. O dění v obci informuje server Aktuálně.cz.

Byla noc, a lidé vyrazili podpořit svého sesazeného zástupce. Ale nebylo to v Turecku...
Foto: Archiv
Popisek: Turecký prezident Recep Erdogan

V obci Podolí to vře. Poté, co zastupitelé v počtu pěti z devíti odvolali hodinu po půlnoci starostku Janu Rýpalovou a místostarostku Jarmilu Kasperovou a zvolili nového starostu Jaromíra Hastlíka (ČSSD), vyšli lidé do ulic. Proti novému vedení protestují a chtějí zpátky obě dámy.

Hastlík změny na radnici hájí tím, že starostka pochybila při podpisu některých smluv. Za to ji dokonce vyšetřuje policie. Hastlík zároveň slibuje, že v případě, že se podezření vůči ní nepotvrdí, omluví se jí a odstoupí. 

Lidé v obci jsou rozčílení především kvůli tomu, že se domnívají, že za převratem stojí bývalý starosta a nynější místostarosta Miroslav Křížka z SNK „Život v Podolí 2014“. I hlasy tohoto sdružení rozhodly o konci starého vedení.

Hlasování se uskutečnilo v pondělí, a tak měli lidé již prostor vyrazit do ulic za tento týden dvakrát. „Máme tě rádi, máme tě rádi,“ volal dav před domem starostky Rýpalové a lidé jí přáli hodně štěstí, zdraví. Rýpalová získala v posledních volbách nejvíc hlasů. 

U domu starosty Hastlíka pro změnu křičeli „My ťa nechcem“ a u místostarosty Křížka se nesl pokřik „Hanba, hanba, hanba“. 

Paralela s Tureckem je tak podobná – poté, co armáda započala státní převrat, na podporu prezidenta Erdogana vystoupily tisíce lidí i politiků. Pučisté byli potlačeni a Erdogan tak de facto upevnil svou moc.

Původní text ZDE.

„Vím, že jsem teď v nemilosti, ale hájím zájmy obce a obecní finance, jsou majetkem všech občanů,“ hájí své jednání hlavní „pučista“ v Podolí Hastík. Podle jeho slov, kdyby starostku neodvolali, vystavovali by se riziku trestního stíhání. Celý spor se týká starostčina postupu v případě výstavby Duchovního a relaxačního centra v hodnotě téměř pěti milionů korun.

„Dění kolem Duchovního a relaxačního centra byla jednoznačně záminka, jak se mě zbavit,“ myslí si však Rýpalová s tím, že bývalý starosta Křížka se nikdy nesmířil s prohrou ve volbách. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…