Byli jsme se podívat na azylové centrum, o kterém se prý moc neví. Imigranti mají volný režim a bezpečnostní expert varuje

06.01.2017 19:40

Teprve kauza Afghánce, který se pokusil znásilnit v Nemocnici Na Bulovce zdravotní sestru, dala české veřejnosti více povědomí o existenci azylových center. V nich na řadě míst republiky už dlouho žijí cizinci, vesměs z řad migrační vlny z Afriky a Předního, resp. Středního východu. Bohužel lidé žijící v sousedství těchto center mnohdy ani nevědí, kdo vedle nich bydlí. Za skandální to považují i někteří politici a bezpečnostní experti. Jedno z takových integračních azylových center je například v Předlicích v Ústeckém kraji.

Byli jsme se podívat na azylové centrum, o kterém se prý moc neví. Imigranti mají volný režim a bezpečnostní expert varuje
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Uprchlíci tvoří fronty na autobusy

Těžko říci, proč si Ministerstvo vnitra vybralo pro integraci cizinců zrovna toto místo, kde už od listopadu 1989 chátrají celé bloky domů tak, že se v nich nedá kvůli riziku bydlet. Mnoho domů tu třeba nemá ani střechy a z jejich půd už rostou docela vzrostlé břízy a jiné náletové křoviny a stromy. Každopádně místo je až na samém konci zapadlé uličky, dál už jsou jenom pole.

Politici jsou v šoku, experti varují

„Ústí je takovou laboratoří zločinu, za což může i řada regionálních politiků, současných i minulých,“ krčí rameny známý ústecký aktivista Jan Kvapil. Ani on ale o existenci „polotajného“ azylového centra pro imigranty nemá zdání.

Označení „polotajné“ přitom není nijak přehnaně tvrdé. „Tenhle utajený projekt je podle mě pěkná lumpárna a je nefér vůči místním lidem,“ řekl ParlamentnímListům.cz ústecký senátor Jaroslav Doubrava. „Nevidím jediný důvod, proč se má existence takového zařízení skrývat před občany, kterých se to přímo dotýká,“ kritizuje Doubrava praxi Ministerstva vnitra vedeného Milanem Chovancem z ČSSD.

Doubravovi vadí také to, že migranti, kteří se ještě zcela neintegrovali do české společnosti, mohou azylcentrum v Předlicích kdykoliv opustit a jít ven. „Vidím v tom velké bezpečností riziko. Nejsou to zcela prověření lidé, stát se může cokoliv. A vzpomeňte si na zkušenosti z Německa, kdy samy německé bezpečnostní služby odhadují, že mezi běženci na jejich území je minimálně 10 procent lidí, kteří znamenají pro stát a demokracii bezpečnostní riziko. Proč by takoví nemohli být také v Předlicích,“ obává se Doubrava. Podle něj nelze vyloučit, že by u nás tito migranti nemohli spáchat nějaký trestný čin. „Tím nemyslím hned nějaký teroristický útok. Stačí si uvědomit, jak se v Německu, ale už i u nás, chovají muslimové k našim ženám. Ta zdravotnice z Bulovky si ponese kvůli Afghánci následky na celý život,“ dodal senátor.

A před volným režimem imigrantů varuje i známý bezpečnostní expert Lumír Němec. „To je příliš velké riziko! Jsem zásadně proti tomu, aby lidé, kteří ještě nebyli zcela na sto procent prověřeni bezpečnostními složkami, ale i třeba sociology a psychology, mohli takhle volně, bez dozoru, jít kdykoliv kamkoliv. Všichni už dnes v Evropě vědí a přiznávají – dokonce i takzvaní sluníčkáři a vítači – že mezi těmi statisíci muslimskými migranty jsou spící agenti Islámského státu nebo Tálibánu, kteří jen čekají na aktivování jejich teroristických buněk. Stejně tak to bylo v Paříži, v Nice i teď v Berlíně, kde všude vraždili bývalí členové Islámského státu, maskovaní za uprchlíky nebo ekonomické běžence,“ řekl ParlamentnímListům.cz bývalý velitel první bojové jednotky české armády, nasazené v Afghánistánu proti muslimským fanatikům.

Místní se diví, o ničem prý nevědí

„Cože, ti hadráři že bydlí u nás? Tady v Předlicích? To není možné, kde? Žiju tady už skoro dvacet let,“ diví se na „hlavní“ ulici v jinak notně sešlých Předlicích na okraji Ústí nad Labem asi 40letý Rom Pavel, oblečený do teplákové soupravy Adidas. Své celé jméno říci nechce, protože jak dodává, je v podmínce. I tak je ale jediný, kdo se z jeho minority s „bílým“ redaktorem ParlamentníchListů.cz vůbec baví.

Jen o něco málo sdílnější je Jana Kovaříková z nedalekých Chabařovic, která přes Předlice musí dvakrát denně jezdit do a ze zaměstnání. „Opravdu? Tak to abych se bála ještě víc, než teď těch místních narkomanů a asociálů,“ děsí se asi třicetiletá žena. „Večer, za tmy, je to tady jako v Bronxu. Samý gauner od pohledu a policie pochopitelně nikde. Ta státní se sem bojí a tu městskou zajímají jen pokuty za špatné parkování dole ve městě,“ stěžuje si pro ParlamentníListy.cz na fungování zákona v Ústí nad Labem Kovaříková.

Vše je v pořádku, tvrdí Ministerstvo vnitra

Zjistit bližší podrobnosti o chodu předlického azylcentra je opravdu docela oříšek. „Nemohu vám nic říci, musíte se zeptat v Praze na ústředí, kde na to máme PR oddělení,“ odmítla poskytnout jakékoliv informace o azylovém zařízení v Ústí nad Labem-Předlicích jeho vedoucí Zuzana Vachalíková.

„V současnosti se v integračním uprchlickém zařízení v Ústí nad Labem zdržuje dvacet cizinců ze Sýrie, Iráku, Somálska a Kuby. Jedná se buďto o rodiny nebo o několik samostatných osob,“ sdělil v Praze ParlamentnímListům.cz mluvčí Správy uprchlických zařízení Ministerstva vnitra (SUZ) Kiril Christov. Podle Christova je těmito imigranty kapacita centra v Ústí- Předlicích naplněna asi z poloviny. „Tito azylanti mají takzvanou doplňkovou ochranu, to znamená, že již prošli standardním uprchlickým procesem a zde v Předlicích se pod dohledem sociálního pracovníka připravují na samostatný život mimo zařízení Ministerstva vnitra. To trvá řádově několik měsíců, během nichž se povinně učí češtinu a školí se v sociálním chování tak, aby porozuměli českých reáliím, tedy například aby mohli jednat na úřadech, sehnali si vlastní bydlení a podobně,“ popsal Christov náplň běžného dne azylantů. Ti mohou jinak normálně azylové centrum kdykoliv opustit a jít ven.

Jak ParlamentníListy.cz zjistily, právní status takového azylanta není plnohodnotný status trvale nebo dlouhodobě ubytovaného cizince (v policejním žargonu TUC, resp. DUC – pozn. redakce). „Zhruba po roce se provádí přezkoumání, zda trvají důvody pro to, aby cizinec nadále byl na území České republiky. Tedy zda třeba už nepominulo nebezpečí, které by mu hrozilo v jeho zemi. Pokud se tak stalo, je jeho pobyt na území českého státu ukončen, i kdyby mezitím třeba u nás už bydlel samostatně a měl práci,“ dodal mluvčí SUZ Christov.

Podle Christova zatím Ministerstvo vnitra neeviduje žádné informace o mimořádných situacích v azylovém centru v Předlicích. „Místní samospráva tyto cizince, vesměs rodiny, považuje za bezproblémové. Na rozdíl od některých politiků,“ uvedl bez bližších podrobností Christov.

  • Přijímací, pobytová a azylová integrační zařízení v ČR – seznam ZDE

Obyvatelé mají obavy z cizinců

Karel Karika, místostarosta centrálního ústeckého obvodu, pod který Předlice spadají, jeho tvrzení potvrdil. Pravdou ovšem je, že mříže nainstalované v přízemních místnostech azylového centra příliš důvěry nedávají.

„Jo? Že o tom, že bydlí ode mě za rohem, nic nevím,“ glosuje Christovovo tvrzení zástupce předlických Romů Pavel. Ale s jeho slovy nesouhlasí ani Jana Kovaříková. „Pokud vím, tak ten Afghánec, co v Praze málem znásilnil tu nebohou zdravotnici, pochází také z údajně řádné rodiny. Hormony jsou prostě hormony, těm nikdo, ani vnitro a jeho experti a lektoři, neporučí,“ říká mladá žena a dodává, že podle ní je jen otázkou času, kdy se v Ústí nad Labem něco stane. „Problémy prý zatím nejsou. Kdoví, možná už za 14 dní budou. Představa, že k nám míří jenom svatouškové, kteří u nás netouží po ničem jiném, než tady pracovat a asimilovat se, je scestná. Stačí se podívat, co se děje všude v Evropě a už jen kousek od našich hranic,“ potvrdil obavy obyčejné Ústečanky senátor Jaroslav Doubrava, v jehož volebním obvodu se poloutajené předlické azylové a imigrační centrum nachází.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Blahuš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…