Byli jsme u soudu s Romanem Smetanou. Přišla nečekaná posila

15.01.2013 13:43

REPORTÁŽ Někdejší řidič olomoucké MHD Roman Smetana odešel dnes od olomouckého okresního soudu s tříměsíčním trestem vězení s podmíněným odkladem na dobu 14 měsíců. Za maření výkonu úředního rozhodnutí mu však hrozily až tři roky za mřížemi. Státní zástupce se proti verdiktu odvolal. Smetana si ponechal lhůtu na odvolání.

Byli jsme u soudu s Romanem Smetanou. Přišla nečekaná posila
Foto: repro YouTube.com
Popisek: Roman Smetana, za počmáraný plakát 100 dní vězení

Roman Smetana, který se dvakrát vyhýbal vězení v souvislosti s pokreslováním předvolebních plakátů, dnes stanul před Okresním soudem v Olomouci kvůli dvěma obžalobám pro maření výkonu úředního rozhodnutí. Nejprve se vyhýbal vězení vloni na jaře poté, co byl soudkyní Markétou Langerovou odsouzen ke sto dnům vězení, když odmítl odpracovat sto hodin veřejně prospěšných prací s tím, že pouze uhradil škodu na plakátech ve výši 15 500. Než nastoupil do olomoucké vazební věznice, několik týdnů se skrýval a pak se nechal záměrně chytit na protivládní demonstraci v Praze 21. dubna. Za toto vyhýbání se vězení byl dnes odsouzen ke třem měsícům podmíněně se zkušební dobou čtrnácti měsíců.

Státní zástupce žádal nepodmíněný trest

„Pokud trest nenastoupíte, tak se zkoumá, zda vám v tom bránily nějaké závažné důvody či nenadálá situace. Nemůžeme však pod tyto důvody zařadit nesouhlas odsouzeného s trestem. Soud zde bere v potaz, jak dlouho se dotyčný vyhýbal nástupu do vězení, zda nakonec nastoupil dobrovolně a jaký trest mu byl na začátku uložen. Tyto okolnosti vedou soud k tomu, že uděluje trest na samé spodní hranici trestní sazby," odůvodnil svůj verdikt soudce okresního olomouckého soudu Petr Sušil.

Státní zástupce Jaroslav Kouřil se proti rozsudku odvolal. V závěrečné řeči pro Smetanu žádal nepodmíněný trest. Podle žalobce by v případě vyjadřování svobody projevu neměl člověk zasahovat do majetkového práva jiného subjektu. Smetana si ponechal lhůtu na odvolání. „Musím říct, že jsem vcelku mile překvapen. S argumentací soudu se neztotožňuji, ale přesto jsem příjemně překvapen, že soudce nepřistoupil na argumentaci státního zástupce a neodsoudil mě nepodmíněně, jak státní zástupce požadoval. Kromě toho, že zde opravdu není důvod, abych byl izolován od zbytku společnosti, nejsem společensky nebezpečný, napravovat se nepotřebuji a nechci, tak důvodem je pro mě také to, že se odmítám podřizovat těm různým potupným procedurám ve vězení. Ukazovat zadek už nikde nemíním,“ řekl Smetana novinářům s tím, že bude ještě přemýšlet, zda se odvolá, nebo ne.

Druhé vyhýbání se vězení zůstane bez trestu

V případě druhé obžaloby kvůli maření výkonu úředního rozhodnutí, kdy se Smetana vyhýbal vězení podruhé vloni v říjnu, když byl na základě stížnosti k Nejvyššímu soudu tehdejšího ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) nejprve z věznice po měsíci propuštěn, soudce dnes rozhodl o zastavení stíhání. Za druhý stejný prohřešek mu tedy trest nehrozí. „Druhou obžalobu za maření úředního rozhodnutí zastavím. Jde snad kromě termínu dle mého o stejnou věc," vysvětlil soudce. Navíc se podle něj Smetana hájil stejnými argumenty, tedy nulovou nebezpečností a bezúčelností věznění.

Meloun a svazek „Íček“

Před samotným jednáním postávalo před okresním soudem několik Smetanových sympatizantů. Byly zde k vidění také transparenty, na nichž bylo třeba napsáno: „Tykadla malovat nepřestanem“ nebo „Svoboda slova je víc než majetek“. V soudní síni chtěl pak jeden z příznivců Romana Smetany předat soudci krabici od vína, v níž byl meloun a svazek bankovek „Íček“ s portrétem někdejšího ministra vnitra Ivana Lanagera (ODS), jehož manželka Smetanu dříve odsoudila ke sto dnům vězení. Někteří z účastníků dnešního líčení měli na hlavách tykadélka. Jedním z nich byl také Pavel Vondrouš, který proslul tím, že v loňském září střílel v Chrastavě airsoftovou pistolí na Václava Klause.

  • Další reportáže ParlamentníchListů.cz ČTĚTE ZDE

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…