Bylo to úplně jinak. Petr Uhl překvapuje slovy o Václavu Havlovi

05.10.2016 10:44

V české společnosti se prý vytváří kult Václava Havla, který si přisvojují zejména exponenti české pravice, včetně katolických kněží. To velmi nadzdvihuje levicového intelektuála Petra Uhla, který se rozhodl na webu deníkreferendum.cz představit Václava Havla takového, jaký podle něj byl – tedy jako levicového intelektuála.

Bylo to úplně jinak. Petr Uhl překvapuje slovy o Václavu Havlovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odhalení instalace Kurta Gebauera na piazzettě Národního divadla přejmenované na náměstí Václava Havla

Václav Havel podle něj především dokázal vždy zmobilizovat všechny své síly k zápasu o demokratický právní stát. A tuto statečnost Uhl dává „před závorku“ jeho intelektuální orientace. Zejména zmiňuje Havlovo angažmá ve Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných, ve kterém se sešli nejaktivnější signatáři Charty 77.

Připomíná, že v této skupině byla většina účastníků buď bývalí komunisté, anebo lidé nábožensky orientovaní. Václav Havel prý nic takového nebyl. „Nebyl elitář, nebyl konzervativní. Politicky vystihl Havla asi nejlépe Martin Jirous, když v Magorových labutích písních přihlásil sebe i Václava Havla k odkazu Jaroslava Haška, tedy anarchokomunisty,“ definoval Havlovo politické zakotvení Uhl. Za nejdůležitější vnímal, že exprezident „nebyl maloměšťák“.

Pak Uhl obsáhle vzpomínal na léta disentu, na to, že Havel býval důvěřivý, ale snažil se nacházet společná východiska, ne jitřit debatu.

Občas se prý s Havlem i hádal, když nebyl ochoten akceptovat jeho radikální názory. „Vzpomínám si, jak po návratu z vězení jsem mu vyčítal, že v nějakém textu použil výrazu ‚ujeté feministky‘,“ píše Uhl.

CELÝ TEXT PETRA UHLA ZDE

Vzpomíná si ale prý, že kdykoliv se v Chartě debatovalo o otázkách antisemitismu, anticiganismu nebo konzumenství, Václav Havel projevoval správné postoje levicového intelektuála. O to více byl zklamán jeho proměnou po roce 1989.

Na druhou stranu však Uhl připomíná Havlovy pochybnosti o kupónové privatizaci i jeho zesměšňování neviditelné ruky trhu, kterým prý potvrdil svou revolucionářskou podstatu. Na druhou stranu však Uhl podle svých vzpomínek připomíná, jak v roce 1990 při volbě předsedy Občanského fóra jedna ze slovenských příbuzných Václava Havla na prezidenta tehdy křičela: „Zošialel si, Vašek? Veď Klaus – to je fašista!“ Uhl sám prý říkal, že s Klausem se může prohrát, ale nikdy se mu nesmí ustoupit.

„Dlouhá léta byl pak Klaus pro Havla skutečné trauma. Pro Klause bylo naopak vymezování se vůči Havlovi zdrojem jeho exhibicionizmu, který však nebyl tak hulvátský jako dnes Zemanův,“ vzpomíná.

Nakonec Uhl zděšeně popisoval, jak Havla, který byl „levicový liberál, stříhnutý zelenými, enviromentálními přístupy k životu“ začali zneužívat politici, se kterými neměl nic společného. A tito lidé podle něj stvořili obraz Václava Havla neodpovídající realitě.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…