Bystroň: Ať Scholz jede do Moskvy, nesmí nechat prostor Číně

22.03.2023 13:14 | Ze sítí

Německý politik Petr Bystroň mluví o návštěvě čínského prezidenta v Rusku. Německého kancléře by na Ukrajinu také vyslal vyjednávat, nechce přenechat místo jen Číně. Čína se pokusí o ukončení války i proto, že si nepřeje oslabení pozice Ruska, které je v dnešním světě protiváhou vůči USA, říká Bystroň. Člen levicové strany Die Linke Gregor Gysi válku odsuzuje, vidí za ní však chyby USA i NATO.

Bystroň: Ať Scholz jede do Moskvy, nesmí nechat prostor Číně
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Petr Bystroň na brněnské konferenci o stavu Evropské unie s názvem: Je Evropská unie reformovatelná?

V pátek 17. 3. oznámilo čínské ministerstvo zahraničí třídenní návštěvu Kremlu prezidenta Si Ťin-pchinga, kde se setká s Vladimirem Putinem. Čína sice oznámila svých svůj 12bodový plán na ukončení války, v kontextu s Ruskem však i nadále mluví jako o „bezmezném přátelství“.

Anketa

Měla by být Markéta Pekarová Adamová odvolána z funkce předsedkyně Sněmovny?

98%
2%
hlasovalo: 38686 lidí

Pro Berliner Zeitung o návštěvě čínského prezidenta hovořil i člen Bundestagu a mluvčí německé strany Die Linke Gregor Gysi. Čína i Rusko dle jeho slov patří do sdružení BRICS, která je protiblokem USA a NATO. Doufá však, že vyjednávání mezi oběma prezidenty by mohlo projednávat i případné úsilí o mír.

„Myslím si, že Čína chce válku bezpodmínečně ukončit,“ říká Gysi. Jednání by mohlo mít na ukončení války vliv i kvůli větší ruské závislosti na Číně. Předpokladem pro mír je nicméně i dohoda s USA, NATO a Ukrajinou, dodává politik. Důvodem, proč Čína a Rusko hodlají prohlubovat svou spolupráci, je dle něj „ignorování ruských zájmů od začátku války NATO proti Srbsku a také ohrožení zájmů Číny“. Tyto chyby ze strany NATO a Evropské unie ruskou invazi na Ukrajinu nicméně neomlouvají. „Nezákonná válka Ruska proti Ukrajině musí být ostře kritizována,“ zdůrazňuje Gysi.

Stejně jako Die Linke požaduje větší snahu o diplomatické řešení války na Ukrajině i strana AfD (Alternative für Deutschland). AfD kritizuje vládu především za posílání zbraní na Ukrajinu, čímž dle nich Německo eskalaci války napomáhá.

„My jako mírová strana vítáme každé diplomatické úsilí o ukončení války,“ prohlašuje člen Bundestagu za AfD Petr Bystroň pro Berliner Zeitung. „Přáli bychom si, aby Olaf Scholz (německý kancléř) odcestoval do Moskvy – podle tradice minulých mírových kancléřů Willyho Brandta a Helmuta Schmidta – a nenechával tak prostor jen Číně,“ uvádí. Zmiňuje dále i to, že diplomatická váha Číny jakožto prostředníka mezi znepřátelenými stranami roste, což lze dle Bystroně vidět i na příkladu Saudské Arábie a Iránu. Upozorňuje i na fakt, že Čína má na Rusko obrovský vliv a Si Ťin-pching a Putin spolu velice dobře vycházejí.

Krom svých ekonomických zájmů chce Čína ukončit válku na Ukrajině i proto, že si nepřeje, aby oslabením Rusko posílilo NATO. „Čína si nepřeje oslabení Ruska jako protiváhy vůči USA,“ míní Bytroň. Rusko a Čína sdílí společný zájem o „transformaci Amerikou ovládaného světa na hegemonii Eurasie,“ uzavírá politik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

. Člen levicové strany Die Linke Gregor Gysi válku odsuzuje, vidí za ní však chyby USA i NATO., Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseKimjan , 22.03.2023 14:49:34
Chytrej, jak president Pavel. Když budeš dráždit psa a ten tě pak kousne, budeš říkat, že na vině je pes?!

|  5 |  0

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…