Bývalý diplomat Bašta se zmínil o vytváření evropského nadstátu. Ale i o armádě

09.06.2017 23:15

Bezpečnostní analytik Jaroslav Bašta se v pořadu Události, komentáře ČT24 vyjádřil k bezpečnosti v Evropě. Své řekl především k evropské armádě.

Bývalý diplomat Bašta se zmínil o vytváření evropského nadstátu. Ale i o armádě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

„Z hlediska washingtonské smlouvy je nejdůležitější článek jedna, článek pět je nejpopulárnější. Ale pokud se nemýlím, tak v historii NATO byl použit pouze jednou, a to po teroristických útocích na obchodní centrum v New Yorku,“ podotkl ke smlouvě o NATO Bašta. Diskutovaný článek 5 je o kolektivní obraně, prezident USA se k němu dnes poprvé veřejně přihlásil.

„Evropa, po obrovské éře demilitarizace Evropy i světa, by se měla starat o svoji bezpečnost,“ podotkl. Vyjádřil se také k evropské armádě. „Máme se jí bát, nebo ji máme vítat?“ zeptal se jej moderátor.

„Nemusíme se bát, ale měli bychom být obezřetní. Velmi pečlivě bychom se měli dívat na to, co to bude znamenat,“ řekl. Znepokojují jej také slova předsedy Evropské komise Jeana-Clauda Junckera ohledně toho, že by evropská armáda měla být ofenzivnější. „To považuju za dosti značné nebezpečí,“ řekl. 

„Pak je samozřejmě ještě jeden moment, který může být spojen s evropskou armádou. Může to být jeden z důležitých kroků při vytváření evropského nadstátu. Nejen federace. Ale prostě Evropská unie jako nový subjekt mezinárodního práva a síly,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…