Bývalý diplomat prorokuje: Krym už nikdy nebude ukrajinský. I kdyby Ukrajině zůstal

05.03.2014 19:29

Situace na ukrajinském Krymu zůstává stále napjatá. Bývalý český velvyslanec v USA a Rusku Petr Kolář ale očekává, že na Krymu k žádným krvavým konfliktům nedojde. „Klid před bouří nelze nikdy vyloučit, ale o otevřený konflikt nemá nikdo zájem, Ukrajina, Spojené státy americké ani Rusko,“ uvedl v pořadu Interview Daniely Drtinové na ČT 24.

Bývalý diplomat prorokuje: Krym už nikdy nebude ukrajinský. I kdyby Ukrajině zůstal
Foto: MZV
Popisek: Diplomat Petr Kolář

Vzhledem k tomu, že je Krym napojen na Rusko mentálně, ekonomicky i jazykově, nelze podle Kolářova názoru vyloučit, že dojde k rozdělení země. A to prý i přes to, že si to Rusko ani Evropa nepřeje.

On sám by ale rozpad Ukrajiny neviděl tragicky. Domnívá se totiž, že v historii existovalo mnoho případů, kdy rozdělení země napomohlo k vyřešení tíživé situace. Může ale prý dojít pouze k federalizaci země, či k zachování její celistvosti.

„Může mě mrzet, že se nedokážeme s Ruskem sblížit, ale naše pohledy a zájmy jsou diametrálně odlišné. Každá ze stran konfliktu má své zájmy a hájí je a každá používá svou rétoriku a prostředky,“ poznamenal Kolář.

Rusko si dle jeho slov v současnosti zkrátka nemůže dovolit vzdát se Krymu, zvláště pokud by se Ukrajina měla stát členem Evropské unie. Ruský prezident Vladimir Putin dokázal podle Koláře efektivně přimět sesazeného ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče, aby nepodepsal asociační dohodu s Evropskou unií.

Putina demonstrace na Majdanu překvapily

„Myslel si, že má vše pod kontrolou, ale Majdan to změnil. Myslím, že to nepředpokládal. Na mě to působilo dojmem, že to neměl odhadnuté, následkem čehož se mu situace vymkla z rukou,“ soudí bývalý velvyslanec.

Kořeny konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem tkví dle něj ve sféře vlivu, kterou si Putin chce i nadále zachovat, a ve faktu, že Západ je v Rusku stále vnímán jako protivník a nepřítel. „Nepociťuji ale dramatickou změnu od minulosti, on ten Krym i před tím byl ovládaný Ruskem a byl proruský,“ podotkl.

Rusko chce chránit své lidi jako v 19. století

Německá kancléřka Angela Merkelová před pár dni sdělila americkému prezidentovi Baracku Obamovi, že Putin žije mimo realitu. A podle Koláře nebyla daleko od pravdy. Je přesvědčený, že ruský prezident koná věci tak, jak si myslí, že by se konat měly, a popírá zcela upřímně, že by porušoval mezinárodní práva. „Nahlíží na svět jako z dob 19. století, chce chránit menší ruské národy a dávat pozor, aby v okolních zemích panoval pořádek,“ míní.

A jaký očekává další vývoj? „Nejsem Sibyla, ale myslím si, že dojde k jisté stabilizaci i díky květnovým ukrajinským volbám. Je mi líto říkat to tak natvrdo, ale bojím se, že Krym už nikdy ukrajinský nebude. I kdyby Ukrajině zůstal,“ pokrčil rameny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nem

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…