Bývalý předseda zelených vynadal v rozhlase sociologovi do rasistů. Soužití kultur je prý prospěšné, muslimové se musí integrovat

13.01.2015 18:19

Místy velmi vyhrocená byla debata na vlnách Českého rozhlasu Plus o tom, zda selhala koncepce multikulturalismu, kde jsou příčiny vzniku islamistického terorismu v Evropě a jak a zda vůbec by se měly evropské vlády snažit integrovat své muslimské menšiny. V diskuzi se utkali pravicový sociolog Petr Hampl a bývalý předseda Strany zelených, nynější šéfredaktor Deníku Referendum, člen ČSSD Jakub Patočka.

Bývalý předseda zelených vynadal v rozhlase sociologovi do rasistů. Soužití kultur je prý prospěšné, muslimové se musí integrovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jakub Patočka

Podle Patočky je multikulturalismus základní humanistické přesvědčení o tom, že ať jsou lidé jakéhokoliv vyznání, mohou žít v míru a přátelství. V tomto smyslu ani ve světle nedávných útoků muslimských radikálů v Paříži, které přinesly sedmnáct mrtvých, multikulturalismus neselhal. Selhaly prý "jednotlivé politiky, které byly takto popisovány“.

Střet civilizací nutně musí produkovat fundamentalismus

Hampl oponoval, že už před desítkami let bylo prokázáno, že soužití různých kultur vedle sebe z principu nemůže fungovat. "Střet civilizací nutně musí produkovat fundamentalismus,“ tvrdil.

Takové tvrzení ale Patočka označil za "očividný nesmysl“. Argumentoval tím, že na starém kontinentě žijí různé kultury spolu už od vzniku evropské civilizace. "Byla tu odpradávna židovská menšina, Češi a Němci žili spolu v míru také,“ tvrdil Patočka. Podle něj existují studie, které ukazují, jak je takové soužití kultur prospěšné. Poukázal na to, že ve Francii žije šest milionů muslimů. Za jedinou možnou cestu považuje islám do evropské kultury integrovat. "Snaha se ho zbavit je cesta do pekel,“ varoval.

Soužití různých etnik nebylo vždy harmonické. To druhé někdy bývalo téměř vybito

Hampl nesouhlasil s tím, že soužití různých etnik bývalo v Evropě vždy harmonické. Někdy prý bývalo druhé etnikum téměř vybito. Poukázal na to, že islám je kultura, která má v sobě zabudovanou snahu ovládnout území a zavést tam své pořádky. Například ale buddhismus takový není.

Takové tvrzení označil Patočka za pověry, které hraničí s rasismem. "V českých zemích žije 3500 muslimů. 99 % z nich nemá s excesy nic společného,“ tvrdil. Podle něj je islámský extremismus věcí posledních deseti let a souvisí prý s tím, co se nyní děje na Blízkém východě. Uvedl také, že utečenci z muslimských zemí vesměs vyznávají hodnoty liberální demokracie.

Hampl připomněl, že když byli u nás před 30 lety islámští studenti, žádné problémy s nimi nebyli, protože věděli, že se zdejším poměrům musejí přizpůsobit. Změna přišla až před dvěma či dvěma a půl lety, kdy se začali radikalizovat. Prý za to může idea multikulturalismu, která je už nenutí se přizpůsobit zemi, v níž žijí.

Hampl upozornil na to, že loni bylo v ČR založeno sdružení Šaría for Czech, které má za cíl prosadit islámské právo i v naší zemi. Připustil, že zatím u nás nedochází ze strany muslimů k násilným trestným činům. "Až u nás bude sto tisíc muslimů, bude se tu zabíjet, bouchat bomby,“ varoval s tím, že ve Švédsku, Nizozemí, Francii si zpočátku také mysleli, že u nich islamistický terorismus nenastane.

Nelze poslat muslimy na Měsíc

Patočka znovu oponoval. Podle něj ve všech těchto zemích si většina lidí myslí, že se muslimské komunity podaří integrovat. „Muslimů je v Evropě obrovské množství, nelze je poslat na Měsíc, kdo si něco takového myslí, je na úrovni nacistů z 30. let,“ podotkl. A poukázal na to, že nejvíc lidí v Evropě postřílel Breivik, odpůrce multikulturalismu. „Jakákoliv nenávist plodí monstra,“ podotkl k tomu.

Islámské komunity mají respektovat evropskou koncepci svobody. To je zvládnutelné

Patočka také poukázal na to, že základní hodnotou liberální demokracie není asimilace, ale svoboda. Podle něj nikdo nemůže muslimům upírat islám, to je prý jako upírat vyznání protestantům či katolíkům. „Jde o to, aby integrace probíhala způsobem, kdy islámské komunity budou respektovat evropskou koncepci svobody. To, myslím, je zvládnutelné,“ shrnul svůj postoj.

Hampl ale upozornil na to, že na internetu lze nalézt kázání v pražské muslimské komunitě, kde se říká, že se čeští muslimové nesmí smířit s tím, že v ČR jsou bezbožné zákony a že je musí změnit tak, aby byly v souladu s koránem. „Jak je možné, že takoví lidé ještě nebyli deportováni?“ ptal se Hampl.

Patočka tvrdil, že zmíněné nahrávky byly podvrhy.

Většina západní veřejnosti je proti multikulturalismu

Hampl nicméně podotkl, že většinové mínění na Západě je proti multikulturalismu. „Ve Švédsku kvůli tomu museli zrušit volby, protože by je vyhrála strana, jež je proti multikulturalismu,“ připomněl. Jenže podle Patočky nyní nikdo nepochybuje o tom, že je nutné najít model integrace muslimských komunit.

V závěru pořadu měli oba jeho protagonisté uvést, co by doporučili evropským vládám, aby se problém s islámským terorismem vyřešil. „Zatlačit na vedení muslimských komunit,“ uvedl Hampl. Pokud by to nepřineslo výsledky, byl nekompromisní. Pak by byl pro zákaz islámu.

Podle Patočky by se měly krotit vášně a řešit reálné problémy. A neopustit hodnoty evropského humanismu. „Pokud obětujeme hodnoty evropského humanismu represi, dostaneme se tam, kam nás chtěli islámští radikálové dostat,“ varoval.

Celé znění pořadu najdete zde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…