Bývalý šéfredaktor, nyní působící v neziskovém sektoru, popisuje pravý důvod, proč Zeman útočí na neziskovky

10.02.2018 10:11

Novinář a spisovatel, bývalý šéfredaktor Lidových novin Jaroslav Veis se rozepsal o neziskových organizacích. Jeho komentář přinesly Lidové noviny. Veis je v současné době členem dozorčí rady neziskové organizace Sananim, jež supluje roli státu v léčbě závislostí a pomoci bližním závislých lidí.

Bývalý šéfredaktor, nyní působící v neziskovém sektoru, popisuje pravý důvod, proč Zeman útočí na neziskovky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Úvodem Veis připomíná, že ke vzniku republiky před sto lety možná přispěla více než všechny politické strany jedna neobyčejně vlivná neziskovka – tělocvičný spolek Sokol. Jeho heslo Ni zisk, ni slávu je podle Veise vlastně stručnou definicí smyslu nevládních neziskových organizací: fungovat tam, kde z nejrůznějších důvodů nefunguje stát, ba kam se dokonce nemá sám plést. 

Neziskové organizace se však následně podle Veise staly oblíbeným otloukánkem politikům, a to zejména exprezidenta Václava Klause a současné hlavy státu Miloše Zemana. „Namítá se, že neziskovek je příliš mnoho, že jejich činnost i financování nejsou transparentní. Skoro by se zdálo, že sokolské heslo si zaslouží v tomto kontextu update: Ni zisk, ni slávu a kapku zášti k tomu!“ podotkl Veis. 

Klaus se podle něj v celé otázce projevoval spíše akademicky, Zeman ve svých proslovech mluví o neziskovkách jako o pijavicích na státním rozpočtu. „Obávám se však, že pravým důvodem jeho kobercového náletu není jen výše dotací, jež do neziskovek plynou, ale pole působnosti části z nich: těch nepohodlných, které se zaměřují na kritiku a kontrolu fungování politické scény, prorůstání byznysu a politiky, obranu nejrůznějších menšin a další nepopulární témata. Prezident i jeho akolyté také nikdy neopomenou dodat, že (v)hodné neziskovky si podporu zaslouží. Označit ty ne(v)hodné jako nehodné veřejné podpory by však až příliš okatě připomínalo východní vzory,“ zkonstatoval Veis. 

Neziskovky pak podle jeho slov zajímají i premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) a vládu, jež hodlá zvážit, kolik a kam. „On ani vláda by se při tom zvažování neměli zhlédnout v prezidentském názoru, že by neziskové organizace měly být podporovány podle toho, kolik si vydělají samotné (zřejmě jakási varianta P+P investic). Je to totiž kontraproduktivní: o co víc času a energie neziskovka věnuje získávání financí, o to méně jí bude mít pro vlastní činnost,“ míní Veis a závěrem si všímá top 10 neziskových organizací, které v roce 2016 získaly víc než 100 milionů korun, a rozdílů mezi nimi.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…