ČNB zhoršila výhled ekonomiky, čeká letos růst HDP 0,1 procenta

03.08.2023 17:02

Česká národní banka v nové prognóze zhoršila výhled vývoje české ekonomiky. Hrubý domácí produkt (HDP) podle ní letos vzroste o 0,1 procenta, v květnu předpokládala růst o 0,5 procenta. Centrální banka zároveň zlepšila odhad celoroční inflace, která by podle ní měla dosáhnout 11 procent. V květnu odhadovala, že inflace bude 11,2 procenta.

ČNB zhoršila výhled ekonomiky, čeká letos růst HDP 0,1 procenta
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

„Letos bude ekonomika stagnovat. Domácí poptávka se v druhé polovině roku odrazí ode dna,“ řekl guvernér ČNB Aleš Michl. Hospodářské oživení by podle ČNB mělo přijít v příštím roce, kdy bude růst HDP 2,3 procenta. I v tomto případě ale centrální banka svou prognózu revidovala směrem dolů proti květnu, kdy očekávala tříprocentní růst. V roce 2025 podle ní HDP vzroste o 2,7 procenta.

Meziroční inflace, která byla v červnu 9,7 procenta, bude podle Michla v nadcházejících měsících pokračovat v poklesu, který se ale v říjnu zastaví. Důvodem bude loňské statistické započítání vládního úsporného tarifu jako snížení cen elektřiny a plynu. V příštím roce se meziroční inflace dostane ke dvěma procentům, ale jádrová inflace, jež zahrnuje komodity, které nepodléhají cenové regulaci, a potraviny a pohonné hmoty, které podléhají velkým cenovým výkyvům, zůstane nad třemi procenty, tedy mimo toleranční pásmo ČNB.

Průměrná inflace v příštím roce by měla být podle ČNB 2,1 procenta, proti předchozí prognóze odhad nezměnila. V roce 2025 centrální banka očekává celoroční růst spotřebitelských cen o 1,7 procenta.

ČNB ve své dnešní prognóze také předpokládá slabší korunu, než očekávala v květnu. Letošní průměrný kurz by měl být 23,90 CZK/EUR, v předchozí predikci centrální banka očekávala 23,70 CZK/EUR. V příštím roce by měl průměrný kurz oslabit na 24,70 CZK/EUR, předchozí prognóza centrální banky počítala s kurzem 24,30 CZK/EUR.

Michl zdůraznil, že centrální banka má nadále zájem o silnou korunu, protože pomáhá tlumit vnější inflační tlaky. Podle něj ale je nutným předpokladem také silná domácí ekonomika.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …