CNN: Ukrajinci ničí nepříteli sklady. Rusové nepostupují

19.07.2022 10:41

Ruské síly již více než 140 dní decimují jih a východ Ukrajiny. Armáda věrná vládě v Kyjevě však stále odolává. Ukrajinské síly hlásí, že odrazily několik útoků směrem na Slavjansk v Doněcké oblasti. Rusové také provedli útoky u obce Spirne, ale „neměli úspěch a ustoupili", uvedl ukrajinský generální štáb. Jak vypadá celková situace na frontě? O slovo se přihlásil i ruský voják bojující v řadách Ukrajiny. Nahlédněte.

CNN: Ukrajinci ničí nepříteli sklady. Rusové nepostupují
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americká tažená houfnice M777

Americká CNN informuje čtenáře a diváky o vývoji ruské války na východě Ukrajiny. Informuje např. o útoku na Spirne.

„Spirne se nachází hluboko uvnitř kapsy území v Doněcku, kterou ukrajinské síly brání, a je pod téměř neustálým útokem od doby, kdy Rusové obsadili město Lysyčansk v sousedním Luhansku. Ukrajinské jednotky rovněž odrazily snahy ruských sil o zahájení útoků jižně od města Bachmut,“ napsala CNN s odvoláním na generální štáb.

Dále na jihu v Dněpropetrovské oblasti Valentyn Rezničenko, náčelník civilní vojenské správy, uvedl, že ruské síly ostřelovaly okresy Nikopole. „Na Nikopol bylo vypáleno až 40 raket,“ řekl Rezničenko a dodal, že město bylo pod palbou tři noci po sobě.

CNN současně identifikovala za jediný měsíc téměř 20 ukrajinských útoků na ruskou infrastrukturu na okupovaných územích. Rakety odpálené moderním americkým raketovým systémem HIMARS dopadají na ruské sklady munice, na ruské sklady paliva a na další strategické objekty.

V řadách ozbrojených sil Ukrajiny bojují i někteří Rusové, kteří mají za to, že jejich země se v podstatě chová jako zrádce a podléhá pravicovému extremismu. Jedním z takovýchto vojáků je i Stěpan Kaplunov, kterému explodující tankový granát zlomil obě nohy. Proto teď leží v nemocnici a CNN popsal, co si o své zemi myslí.

Narodil se v Ivanovu, asi 150 mil severovýchodně od Moskvy, vyrostl na ruském dalekém severu a později vstoupil do ruské armády a sloužil v Sýrii. Sám sebe označil za „odpůrce ruské vlády a prezidentského režimu“ a ruského prezidenta Vladimira Putina za „tyrana, který touží po obnovení SSSR“.

„Nebudu tvrdit, že stoprocentní motivací je pro mě právě spravedlnost. V lidech je určitá predispozice, lidé, kteří mají rádi dobrodružství, rádi riskují. Předtím jsem byl vojákem a chtěl jsem uplatnit své schopnosti, navíc jsem sympatizoval s Ukrajinou, myslel jsem si, že Ukrajina je v právu a zaslouží si pomoc,“ konstatoval s tím, že své služby nabídl praporu Azov.

Pozitivní roli při obraně Ukrajiny může sehrát také první dáma Ukrajiny Olena Zelenská, která vyrazila do Spojených států, kde se setká mimo jiné i s první dámou v Bílém domě Jill Bidenovou. Očekává se, že se Zelenské dostane příslibů podpory. Už má za sebou schůzku s americkým ministrem zahraničí Anthony Blinkenem.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …