ČR výsledky parlamentních voleb na Krymu neuznává

19.09.2016 16:31

Česká republika neuznává výsledky ruských parlamentních voleb na Krymu a považuje je za nezákonné. Kandidáty, kteří tam byli zvoleni do Státní dumy – dolní komory ruského parlamentu, ČR za poslance nepokládá. V prohlášení to uvedlo ministerstvo zahraničních věcí. Volby v Rusku se uskutečnily v neděli, ústavní většinu v nich získala vládní strana Jednotné Rusko, tedy uskupení blízké prezidentovi Vladimiru Putinovi.

ČR výsledky parlamentních voleb na Krymu neuznává
Foto: wikipedia
Popisek: Krymský poloostrov.

„Česká republika v souladu s politikou Evropské unie neuznala a neuznává nezákonné připojení ukrajinské Autonomní republiky Krym a města Sevastopolu k Ruské federaci,“ uvedlo ministerstvo. Krym byl podle něj hrubým porušením mezinárodního práva odtržen od Ukrajiny a připojen k Rusku.

Evropa vyslala na volby do Ruska stovky pozorovatelů zastupujících Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), Radu Evropy a další instituce. Ti byli přítomni ve všech významných volebních obvodech, ovšem právě s výjimkou okupovaného Krymu.

Podle OBSE volby poznamenaly mnohé procedurální nesrovnalosti. Hlasování prý negativně ovlivnila státní média, stále silnější dozor Kremlu nad občanskou společností a omezování základních politických práv.

Jednotné Rusko získá patrně 343 křesel ve 450členné Státní dumě. Předpověděla to dnes volební komise na základě sečtení 93 procent hlasů. Strana tak bude mít pravděpodobně o více než 100 mandátů více než dosud a bude moci sama měnit ústavu, uvedla agentura AP. Opozice se do parlamentu nedostala.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…