ČSSD a Zemanovci se dohodli na podpoře. V komunálních volbách ve Zlíně

11.06.2018 10:56

Jedničkou ČSSD pro podzimní komunální volby ve Zlíně je veterinární lékař a předseda zlínské organizace Moravského rybářského svazu Michael Javora. Kandiduje jako nezávislý. Pozici dvojky obsadila ekonomka Dagmar Jüngerová, na třetím místě kandidátky je pedagog Antonín Prokeš. Podporu zlínské kandidátce ČSSD vyjádřila SPOZ, která ji doplnila několika svými členy včetně předsedy strany Lubomíra Nečase, který figuruje na 41. místě.

ČSSD a Zemanovci se dohodli na podpoře. V komunálních volbách ve Zlíně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volič u volební urny, ilustrační foto

Novinářům to dnes řekl krajský tajemník ČSSD Tomáš Šenkeřík. V minulých krajských volbách Javora neúspěšně kandidoval jako nezávislý na kandidátce SPD.

Podle Javory má sociální demokracie jasnou představu o správě města. „Na prvním místě musí být vždycky zájmy obyvatel, nikoliv pochybné priority různých parazitů, pro něž Zlín představuje jen pouhou kořist. Současní konšelé řídili město osm let a při výčtu kupy problémů, které Zlín v současné době má, je evidentní, že naprosto selhali a zaspali dobu. Chceme ukázat, že město jde vést i jinak,“ uvedl Javora.

To, že Javora v minulých krajských volbách kandidoval za SPD, Šenkeřík za problém nepovažuje. Něco jiného by podle něj bylo, kdyby šlo o celostátní politiku.

ČSSD v programu slibuje například výstavbu klíčových komunikací, parkovacích domů a výrazné slevy na MHD nebo vznik nových nájemních bytů a startovacích bytů pro mladé lidi a rodiny. Zasadit se chtějí i o revitalizaci centra města, tedy náměstí Míru, budovy bývalého soudu, Sadu Svobody a tržnice Pod Kaštany. Zájem mají také o rozvoj spolkového života ve městě. Dále kritizují cenu vody a stav zlínských vodáren, jejichž zisky míří převážně do zahraničí.

Sociální demokraté chtějí v krajském městě vsadit na kontaktní kampaň. „Chceme se s lidmi potkávat přímo tam, kde žijí. V ulicích, na sídlištích, před obchody nebo v hospodách a diskutovat o našem programu a vizi pro Zlín. Vidět budeme i na internetu,“ řekl Javora.

Ve volbách před čtyřmi lety byl lídrem sociálnědemokratické kandidátky energetik Vladimír Drtil. Před časem sice odešel ze zastupitelstva, na nové kandidátce ČSSD přesto figuruje a to na 36. místě.

Lídrem kandidátky hnutí ANO ve Zlíně bude v podzimních komunálních volbách manažer logistické společnosti a předseda městské organizace ANO Roman Kaňovský. Lidovci vsadí na právníka a městského a krajského zastupitele Aleše Dufka. Občanské demokraty povede do voleb ve Zlíně jako lídr šéf zlínské ODS Miroslav Chalánek. Kandidaturu za Soukromníky už potvrdil senátor a krajský zastupitel Ivo Valenta. Další politické subjekty své kandidátky nadále připravují a jejich podobu ještě oficiálně nepředstavily.

Krajské město vede koalice STAN a ANO. V jednačtyřicetičlenném zastupitelstvu má 26 křesel. Starostové a nezávislí volby ve Zlíně v roce 2014 vyhráli, získali 18 mandátů. Hnutí ANO bylo s osmi mandáty druhé. V opozici skončili sociální demokraté, lidovci, kteří kandidovali společně s hnutím Zlín 21, a komunisté.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…