ČSSD by neměla bojovat s prozemanovskou frakcí, radí Bělohradský

28.08.2013 8:45

Z levicově-liberálních voličů se stali političtí bezdomovci. Původně volili ČSSD, protože ve straně probíhaly „modernizační“ procesy v čele s Jiřím Dienstbierem, Bohuslavem Sobotkou a Lubomírem Zaorálkem. Poté se ale strana dostala pod vliv prezidenta Miloše Zemana a pokusy o modernizaci skončily. Voliči se začínají odklánět. Podle Václava Bělohradského se ČSSD musí naučit, jak vycházet se svými frakcemi. Má možnost stát se velkou stranou.

ČSSD by neměla bojovat s prozemanovskou frakcí, radí Bělohradský
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Bělohradský

S tématem začal už Jiří Pehe. V deníku Právo na něj navázal Václav Bělohradský a ptá se, zda dokáže levice říci něco levicového? Podobně se ptali voliči v Itálii, když byla tamější levice v krizi.

Levice splývá s pravicí v jeden dogmatický mocenský aparát 

„Levicové by bylo říci, že současnou krizi nelze řešit posílením toho, co ji způsobilo – další deregulací trhu, další privatizací veřejných statků a dalším omezováním státních výdajů, ale konformistická levice k tomu neměla odvahu,“ napsal Bělohradský.

Z levicových pozic se ale postupně ustupovalo. Finanční krize se dnes pojímá jako důsledek toho, že se žilo nad poměry. Je proto nutné škrtat státní výdaje. „Levice tak začala svou strastiplnou pouť ke splynutí s pravicí v jeden dogmatický mocenský aparát,“ míní filosof.

Levice rezaví jako vrak lodi Concordia

Z demokratické levice se pomalu stává vrak, který rezaví podobně jako ztroskotaná loď Concordia u ostrova Giglio. Dlouho se klaněla ekonomickému statu quo, až voličům splynula s pravicí.

Hlavní příčinou krize je podle Bělohradského neschopnost levice pojmout současnou krizi jako krizi smyslu růstu. Tu ovšem nelze řešit snižováním daní a jinými „prorůstovými opatřeními“, jako by lidé byli pokusné myši, které běhají rychleji nebo pomaleji podle toho, jak jim experimentátor rozhodí vnadidla.

Velká strana je federací různých ideových frakcí. Ukáže se, zda to ČSSD dokáže

Kdo se ale snaží otázku smyslu růstu udržet ve veřejném prostoru, stává se bezdomovcem na levici i na pravici. Je jím ale i v celé naší civilizaci.

Teď se ukáže, zda se ČSSD naučí být velkou stranou. Mohla by tak přispět ke stabilizaci pravice-levice. Velká strana se od malých liší tím, že je federací různých ideových frakcí. ODS prý tuto šanci promarnila v roce 1998, kdy se část členů v důsledku vítězství monolitní vize strany na poděbradském sjezdu odtrhla a vytvořila vlastní „malou stranu“.

Frakce jsou stopy po minulých příbězích a zkušenostech

Umění frakcionismu je důležité. Frakce jsou stopy po minulých příbězích a zkušenostech. Svědčí také o loajálnosti k osobnostem, které v minulosti přispěly k úspěchu strany. Frakce jsou nejúčinnější nástroj reorientace stranické linie, aniž by se ohrozila jednota strany.

Prozemanovská frakce může hrát velkou roli v diskusi o devadesátých letech a o zemanovské víře v politiku ekonomických pobídek.

Mnoho skupinek umožní, že se strana nemine s tím, co sjednocuje společnost

Frakcionismus je pro strany velmi důležitý, umožňuje jim přizpůsobit se rychlým a nepředvídatelným změnám ve společnosti. Frakce ale musí zůstat frakcí uvnitř strany, nesmí se chtít stát novou stranou, jak tomu často velí uražená ješitnost.

Čím více frakcí, tím je větší naděje, že se strana jako celek nemine s tím, co společnost sjednocuje. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…