ČSSD chce, aby její kandidát na prezidenta měl podporu lidí i zákonodárců

19.02.2012 14:31

Opoziční sociální demokraté hodlají pro svého kandidáta do přímé volby prezidenta shánět podpisy obyvatel a zároveň ho navrhnout poslanci a senátory, ČTK to řekl předseda poslanců ČSSD Jeroným Tejc. Vládní Věci veřejné připouštějí, že nemusí nominovat nikoho, mohou jen některého kandidáta podpořit.

ČSSD chce, aby její kandidát na prezidenta měl podporu lidí i zákonodárců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zástupci ČSSD se radují z přijatého zákona

"U Věcí veřejných se klidně může stát, že pouze dáme podporu jinému kandidátovi a nenominujeme vlastního stranického kandidáta," řekla v neděli v pořadu Partie místopředsedkyně VV a vicepremiérka Karolína Peake.

Kandidát Švejnar by mohl mít podporu také u Věcí veřejných

Nejmenší vládní strana bude podle ní rozhodovat o způsobu výběru kandidáta na stranickém grémiu zhruba za měsíc. "Budeme podporovat kandidáta, který naši podporu bude chtít a veřejně se k ní přihlásí," dodala Peake.

Vedení ČSSD navrhlo v sobotu do vnitrostranické diskuse dvě jména. Jde o místopředsedu ČSSD Jiřího Dienstbiera a ekonoma Jana Švejnara. Veřejné debaty s oběma kandidáty by se měly uskutečnit ve všech krajích. Švejnar se však ještě nerozhodl, zda vůbec kandidovat bude. Jeho jméno, jak potvrdila Peake, se skloňuje i ve VV.

O kandidátovi ČSSD by měl definitivně rozhodnout stranický ústřední výkonný výbor 12. května, řekl v televizi Tejc. Švejnar, pokud by se o funkci ucházel, by byl podle něho dál nestranickým kandidátem.

Kandidát na prezidenta musí získat 50.000 podpisů obyvatel nebo nominaci dvou desítek poslanců či desítky senátorů. "Bez podpory petiční akce by kandidát, který má vážný zájem ucházet se o post prezidenta, neměl do volby vstupovat," uvedl Tejc. Podpisy by sociální demokraté sháněli i v případě, že by se rozhodli pro kandidaturu Dienstbiera. Aby podle Tejce "zjednodušili" ověřování podpisů, ČSSD by kandidáta nominovala i poslanci a senátory.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…