ČSSD hlasovala o vládě na radnici, schovala to za „jednání klubu“. Členové tam jen proběhli, vysvětluje předseda

23.05.2018 7:27

Sociální demokracie spustila vnitrostranické referendum o vstupu do Babišovy vlády a hned je s tím problém. Některé organizace totiž využívají ke shromáždění členstva k hlasování prostory radnic, kde se podílejí na vládě. Za využití komunálních prostor k vnitrostranické akci přitom neplatili žádný pronájem.

ČSSD hlasovala o vládě na radnici, schovala to za „jednání klubu“. Členové tam jen proběhli, vysvětluje předseda
Foto: Hans Štembera
Popisek: 1. máj s ČSSD na Střeleckém ostrově. Předseda Jan Hamáček rozdával růže, moderoval Jan Antonín Duchoslav a na podiu zazpíval i Jiří Helekal

Na Praze 6 místní funkcionáři hned v pondělí svolali část členstva k hlasování na radnici. „My jsme měli jednání klubu zastupitelů a při té příležitosti lidé z místních organizací, které mají dosah, přišli v krátké době odvolit,“ vysvětloval René Pekárek, který je tam předsedou zastupitelského klubu ČSSD.

Štěpán Stupčuk, předseda jedné z dotčených místních organizací, pak otevřeně přiznal, že příležitostné využívání radničních prostor ke stranickým účelům je standardem nejen v ČSSD. Podle něj je běžné, že strany zastoupené v zastupitelstvu „tu a tam“ schůzují na radnici.

Schůze ČSSD na úřadě šestého pražského obvodu byla asi tříhodinová. Předseda Pekárek ale tvrdí, že drtivou většinu času se účastnili pouze zastupitelé, kteří mají do úředních prostor volný přístup, a ostatní účastníci, 33 osob z 37 zúčastněných, podle Pekárka „jen proběhli“.

Náklady městské části jako majitele prostor podle něj byly zanedbatelné, i vzhledem k volbě času jednání. „Svítit se tam nemuselo, protože bylo světlo a krom toho tam seděl klub. Já myslím, že je to v pořádku,“ řekl serveru Novinky.cz.

Předseda Stupčuk pak vysvětlil, že ČSSD za pronájem prostor nic neplatila a ani platit nemohla, protože nebyla uzavřena nájemní smlouva.

Ondřej Šrámek z tiskového aparátu ČSSD pak vysvětlil, že hlasování bylo součástí jednání zastupitelského klubu, pro které má strana radniční prostory k dispozici zdarma. Že v rámci jednání komunálních politiků byla projednávána zcela nekomunální otázka účasti ČSSD na vládě byla podle Šrámka výjimka. „Hlasování o vládě tu běžně neprobíhá,“ ujistil.

Navíc se podle něj vše odehrálo v zasedací místnosti, která je vyhrazena pro ČSSD. Pokud by strana chtěla jiné prostory, musela by za ně řádně zaplatit 3500 korun na hodinu.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…