ČSSD hledá mezi členstvem nápady na modernizaci strany. Vzor vidí v Německu

07.06.2014 8:59

Červencové korespondenční referendum ČSSD má oživit vnitřní život strany a odpovědět na tři otázky. Právo píše, že jde o kumulaci funkcí, větší zastoupení žen v politice a o rozšíření okruhu lidí, kteří vybírají kandidáty. Výsledky referenda prý ovlivní stanovy strany.

ČSSD hledá mezi členstvem nápady na modernizaci strany. Vzor vidí v Německu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vyhlášení výsledků voleb do Evropského parlamentu v Lidovém domě, tedy srdci ČSSD

Sociální demokraté chystají reformu strany. V červenci se v korespondenčním referendu může vyjádřit a ovlivnit tak budoucí podobu sociální demokracie všech 23 tisíc jejích členů.

První otázka směřuje na větší otevření strany při výběru kandidátů do voleb. Na tom by se v budoucnu podle informací Práva mohli podílet všichni sociální demokraté, a ne pouze elity. Dalším okruhem je větší zastoupení žen v politice. Straníci budou odpovídat na dotaz, zda jsou pro, aby 40 procent kandidátů na krajských i sněmovních listinách tvořily ženy. A do třetice by měli rozhodnout o omezení kumulace placených veřejných funkcí.

„Od referenda očekávám výrazné oživení vnitřního života sociální demokracie, inspiruji se mimo jiné u německé SPD, kde s vnitrostranickým hlasováním udělali v loňském roce velmi pozitivní zkušenost,“ uvedl Bohuslav Sobotka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…