ČSSD i ANO se mračí na myšlenku speciálně zdanit církevní restituce

10.01.2014 7:42

Ani hnutí ANO, ani sociální demokracie nemají zájem tlačit na církve tím, že by jim pohrozily změnami daňových zákonů. Strany to odmítají, přestože jim právníci radí, že by mohly použít hrozbu zrušení daňových zvýhodnění pro církve, aby byly při jednání o restitucích vstřícnější.

ČSSD i ANO se mračí na myšlenku speciálně zdanit církevní restituce
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Právníci analýzou dospěli k tomu, že by Česko mohlo několika škrty v daňových zákonech nastavit nová pravidla pro vyrovnání s církvemi. Stát by mohl zdanit církvím 59 miliardové náhrady za nevydávaný majetek.

Hnutí ANO vyslalo do vyjednávací skupiny budoucího ministra obrany Martina Stropnického. Ten míní, že pokud máme ctít elementární právní kontinuitu, tak nemůžeme církvím říci, že jim majetek a náhrady nyní zkrátíme zdaněním. „To je trochu divočina,“ řekl Právu a dodal: „Aby s tím druhá strana souhlasila, tak je třeba jednat, ne bouchat pěstí do stolu.“

Lidovci budou dohodu s církvemi respektovat

Silovému řešení či nějakému vyhrožování církvím není nakloněna ani místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková. „I když odborníci na právo tvrdí, že toto je možný postup, tak to v této chvíli není naše varianta,“ řekla za vyjednavače z ČSSD Gajdůšková. „Nevyhrožujeme, jednáme a jednat budeme, dokud to bude mít alespoň nějakou šanci na úspěch,“ dodala Gajdůšková s tím, že dohoda je určitě pro celou společnost lepší než nějaké silové řešení.

Ještě do konce ledna by se měli zástupci ČSSD a ANO sejít opět s představiteli církví. Sami lidovci již avizovali, že vyčkají na dohodu obou koaličních partnerů s církvemi, kterou pak budou respektovat. „Koaliční smlouva zaručuje, že na změnách daňových zákonů musí být koaliční shoda. A na tom bychom se určitě nedohodli,“ řekl Právu šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

reklama

autor: jno

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …