ČSSD jedná o podmínkách obnovení rozhovorů o vládě s ANO, Onderka potvrdil, že strana dostala nabídku resortu vnitra

20.04.2018 15:46

Předsednictvo ČSSD jedná v Lidovém domě o obnovení rozhovorů o vládní spolupráci s hnutím ANO premiéra Andreje Babiše. Místopředseda strany Roman Onderka novinářům před jednáním potvrdil, že ČSSD dostala od ANO nabídku pěti resortů včetně ministerstva vnitra. Podle informací ČTK jde o ministerstva práce a sociálních věcí, zemědělství, kultury a resort obrany, či zahraničních věcí. Podle místopředsedy Martina Netolického bude ČSSD žádat vzhledem k Babišovu trestnímu stíhání, aby přímo v koaliční smlouvě stálo, že v případě prvoinstančního odsouzení jakýkoli člen vlády opustí kabinet.

ČSSD jedná o podmínkách obnovení rozhovorů o vládě s ANO, Onderka potvrdil, že strana dostala nabídku resortu vnitra
Foto: Hans Štembera
Popisek: ČSSD, ilustrační foto

O případných výsledcích obnoveného jednání s ANO by mohl rozhodnout ústřední výbor strany příští sobotu, uvedl Netolický. Podle odpůrců vládního angažmá ČSSD záleží na tom, jak sociální demokraté dokážou svou roli obhájit. Část krajů podle místopředsedy Jaroslava Foldyny spolupráci s ANO odmítá.

„Tady nejde o počty ministerstev, ani o ministerstva, ale o podstatu toho, v jaké situaci se bude nacházet sociální demokracie. Jde o to, abychom důstojně mohli splnit očekávání a být v důstojné roli před občany,“ řekl Foldyna novinářům.

Senátor Petr Vícha popsal, co sociálním demokratům na spolupráci s ANO vadí. „Naši členové na všech úrovních musejí předkládat negativní lustrační osvědčení, čistý trestní rejstřík a prohlášení, že na ně není vedeno žádné řízení. Členové se ptají, proč to neplatí pro premiéra? My s ANO nemáme 101 hlasů, takže vždycky budeme v područí KSČM,“ uvedl. Dodal, že ANO stejně ve Sněmovně hlasuje v dohodě s komunisty a s hnutím SPD.

Onderka si nedovede představit spolupráci v případě, že by ČSSD neměla možnost ovlivňovat ministerstva propojená s programovými prioritami sociálních demokratů. Potvrdil, že ČSSD dostala nabídku na řízení ministerstva vnitra a čtyř dalších, nechtěl ale upřesnit, o která jde. Zdůraznil, že dnes předsednictvo zřejmě pouze rozhodne o pokračování, či nepokračování rozhovorů s ANO. Definitivně rozhodnou o angažmá ČSSD ve vládě členové strany v elektronickém referendu.

Předseda Senátu Milan Štěch zopakoval, že je proti spolupráci s hnutím ANO, sociální demokracie by podle něj neměla být ve vládě, spíš se má soustředit na přípravu podzimních komunálních voleb.

 

reklama

autor: čtk

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…