ČSSD má prý nového strašáka. Ještě horšího, než Zeman

06.03.2015 8:09

Po volbách v roce 2013 se opoziční ČSSD chystala k převzetí moci po aférami proslulé Nečasově vládě. Tehdy byla ČSSD rozdělena na dvě části, na část, která podporovala současného premiéra Bohuslava Sobotku, a na část, která podporovala Michala Haška. Prezident Miloš Zeman tehdy podporoval Michala Haška, ale tento vnitrostranický souboj nakonec vyhrál Sobotka. Prezident se tak stal obávaným pro současnou ČSSD, jelikož podporoval tu část, která měla tendenci převzít moc ve straně. Nyní však není tím, kterého se vedení ČSSD obává Zeman, nýbrž Babiš, který pro ně bude úhlavním konkurentem v příštích volbách, píše se v Lidových novinách.

ČSSD má prý nového strašáka. Ještě horšího, než Zeman
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Nyní již není prezident Zeman dokonce ani pozvaný na pražský sněm strany a již nemá žádnou vlivnou osobu, která by byla ve vedení ČSSD. Tehdejší hejtman plzeňského kraje Milan Chovanec se tehdy postavil Michalovi Haškovi do cesty a překazil tak jednání v Lánech mezi Haškem a Zemanem. Nyní má Chovanec za svou věrnost silné postavení ve straně a post ministra vnitra. Aktuálně je Chovanec prosazovaný premiérem Sobotkou na druhou nejvyšší pozici ve straně, na statutárního místopředsedu. Protikandidátem mu bude nejspíše Jeroným Tejc, ale ten nemá příliš velké šance, jelikož stál v období sporu o moc na „špatné“ straně.

Proslýchá se, že Jeroným Tejc již předpovídá neúspěch v boji o místo statutárního předsedy strany a chce tak prý kandidovat spíše na jedno z míst místopředsedy strany. Jenže i to má zde háček, jelikož premiér Sobotka v únoru prohlásil, že je pro, aby ve vedení strany byl Milan Chovanec, Lubomír Zaorálek a Martin Starec. Jedním z dalších by měl být i šéf sněmovny Jan Hamáček, u kterého to však není ještě zcela jisté z důvodu jeho nejasné pozice v době rozkolu mezi Sobotkou a Haškem.

O post místopředsedy se uchází rovněž i ministr pro lidská práva Dienstbier, který kvůli kritice prezidenta Miloše Zemana vypadl z nejužšího vedení strany a nemá moc šancí na výhru ve volbě, jelikož jeho obliba není na potřebné úrovni.

Mnohem zajímavější pak bude kandidatura dvou žen, tedy náměstkyně ministra zdravotnictví Lenky Tesky Arnoštové a ministryně práce Michaely Marksové Tominové. Je zcela jisté, že jedna z nich se místopředsedkyní stane, jelikož to přikazují stanovy strany, není však vyloučeno, že budou mezi pět možných místopředsedů strany zvoleny obě dvě.

V současné době již není prezident Miloš Zeman hrozbou pro fungování strany jako před dvěma lety. Nyní se ČSSD spíše obává svého koaličního partnera ANO v čele s Andrejem Babišem. Je zcela jisté, že v příštích volbách budou obě dvě strany aspirovat na tu nejsilnější. Babiš nedávno kritizoval právě ČSSD, místo dřívější kritiky ODS a TOP 09. Babišovi je jasné, že v příštích volbách mu bude největším konkurentem právě ČSSD. Sobotka již prohlásil: „Pokud nemá být demokracie v našem státě časem jen hračkou v rukách několika bohatých podnikatelů, musíme mít silné a programově vymezené politické strany. A do těchto stran musí přijít další noví členové. Nepřijdou, pokud nebudou mít na jejich chod a program žádný vliv.“ Byla to reakce na nedávnou Babišovu kritiku ČSSD. Důležitým faktorem pro úspěch ČSSD v příštích volbách bude jednota strany, píše se v Lidových novinách. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…