ČSSD neumí využít špatné nálady ve společnosti, rozčiluje se exministr Urban

16.03.2012 11:57

ČSSD má nakročeno k vítězství v příštích sněmovních volbách a její předseda Bohuslav Sobotka se možná stane premiérem. V ČSSD ovšem zní hlasy, které jeho opoziční politiku kritizují jako nepříliš výraznou. Jasně to říká např. exministr Milan Urban. ČSSD schází pozitivní vize. Bez nich strana nedosáhne triumfu, jaký se před pár dny zdařil slovenské sociální demokracii pod vedením Roberta Fica. Sobotka si je slabin opoziční politiky vědom a hrozí dalšími změnami ve stínové vládě.

ČSSD neumí využít špatné nálady ve společnosti, rozčiluje se exministr Urban
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Urban

Exministr průmyslu a obchodu Milan Urban je roztrpčen opoziční politikou vlastní strany, jejímž hlavním představitelem je předseda a stínový premiér Bohuslav Sobotka. Urban před loňským volebním kongresem sociální demokracie podporoval současného statutárního místopředsedu Michala Haška. Dnes připouští, že je situace ve straně mnohem klidnější než loni. Možná je ale až příliš klidná. Na náladu v nejsilnější opoziční straně upozorňují dnešní Hospodářské noviny (HN).

„Ve společnosti je teď špatná nálada, ale ČSSD to neumí využít. Přitom kdybychom nabídli řešení, máme šanci jasně vyhrát příští volby. … Je pravda, že teď po roce už nejsou vztahy uvnitř strany tak polarizované, ale je to takové správcovské vedení. Chybí mi tam vizionářská poloha, nikdo z vedení se toho nechytil,“ pronáší nahlas Urban kritiku, která ve straně tiše zaznívá už nějaký čas.

Klid na práci

Přední představitelé ČSSD zdůrazňují, že loňské sváry dvou předních mužů Bohuslava Sobotky a Michala Haška jsou zapomenuty. Minimálně jihomoravského hejtmana Haška nutí ke klidu okolnosti, kdyby se teď pustil do souboje se Sobotkou, prohrál by. Předsedovi ČSSD nahrávají např. silné stranické preference, a tak spolu Sobotkovi a Haškovi lidé spolupracují s vidinou volebního vítězství.

Ale situace nejspíš není tak růžová, jak by se na první pohled mohlo zdát. Urban totiž není jediný, kdo se současnou politikou ČSSD vyjadřuje nespokojenost. Problémy s prezentací pozitivních politických alternativ ČSSD ostatně připouští i stínový premiér Sobotka.

"Uvědomuji si to, i proto jsem už provedl nějaké změny ve stínové vládě a další budou následovat. Nesmíme jen kritizovat, ostatně Nečasovu vládu stejně už všichni odepsali, je potřeba nabízet i řešení,“ přiznává slabiny vlastní strany možný příští premiér.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…