ČSSD potvrdila v Olomouci vyloučení tří členů z Mohelnice

25.01.2015 6:30

Delegáti olomoucké krajské konference ČSSD potvrdili vyloučení tří členů z Mohelnice, kteří napadli na podzim 2013 sestavení krajské kandidátní listiny pro sněmovní volby. Poškodili tak podle ČSSD stranu v očích veřejnosti. Další dvě členky mohou naopak ve straně zůstat. Zástupci krajské konference, ke které vyloučení členové podali stížnost, o tom rozhodli během tajného hlasování. ČTK to řekl právní zástupce nespokojených členů Pavel Němec.

ČSSD potvrdila v Olomouci vyloučení tří členů z Mohelnice
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Ve straně podle Němce zůstává Marie Horká a Zdeňka Ševčíková, shodlo se na tom 95 ze 112 delegátů, kteří tak svými hlasy zrušili předchozí usnesení o zastavení členství. O stranickou průkazku naopak definitivně přišli Helena Kulinová, Miroslav Pospíšil a Květoslav Urbášek. Pro jejich zrušení členství hlasovalo podle Němce 28 ze 112 členů. "Je zvláštní, že potrestáni tak byli jen někteří. U vyloučených tří členů nyní běží půlroční lhůta na podání žaloby pro přezkoumání vyloučení," řekl Němec. Přijaté členky mohou podle něj zvažovat žalobu na nemajetkovou újmu a poškození dobrého jména.

"Trvám na tom, že nepochybně poškozovali svými výroky a výstupy stranu, málem znemožnili sociální demokracii účast ve volbách," řekl ČTK k vyloučení tří mohelnických členů předseda krajské ČSSD Jiří Zemánek. "Potřebovali se nás zbavit. Chtěli jsme jen pravdu, tak nás zlikvidovali, ten tlak je obrovský," řekla dnes ČTK vyloučená Helena Kulinová.

Mohelnické členy sociální demokracie vyloučili ze strany v listopadu 2013 delegáti okresní konference ČSSD

Šéf strany a premiér Bohuslav Sobotka, který dnes přijel do Olomouce, se ke sporu příliš vyjadřovat nechtěl. "Doufám, že to dnes bude uzavřeno a že už to dál nebude krajskou organizaci sociální demokracie v Olomouckém kraji zatěžovat, neboť nás to jen zdržuje a odvádí od práce pro občany. Je třeba, aby se věci objektivně posoudily," řekl ČTK. Doplnil, že do toho krajské organizaci nezasahuje.

Mohelnické členy sociální demokracie vyloučili ze strany v listopadu 2013 delegáti okresní konference ČSSD. Jejich vyloučení navrhl okresní výbor, který už v říjnu rozhodl o zrušení mohelnické buňky. Podle něj tito lidé poškozovali stranu v očích veřejnosti. Obě rozhodnutí poté posvětil krajský výkonný výbor i ústřední kontrolní komise, vyloučení členové si však ještě podali stížnost ke krajské konferenci, která zasedala až dnes.

Mohelničtí členové jsou podepsáni pod žalobami, jež byly podány v souvislosti s kandidátní listinou pro předčasné volby do Poslanecké sněmovny v Olomouckém kraji. Na soudy se obraceli kvůli tomu, že podle nich byla kandidátní listina do sněmovních voleb sestavena nedemokraticky. O jménech se prý rozhodovalo na sekretariátech za zavřenými dveřmi. Krajské vedení to však popírá.

Spor má stále soudní dohru. O podané žalobě na podobu stranické kandidátky rozhodl Obvodní soud pro Prahu 1 až loni v listopadu. ČSSD se podle soudu přes výzvu k žalobě nijak nevyjádřila, a proto musel soud rozhodnout tak, že nárok žalobců uznal. Strana se proti výroku soudu odvolala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …