ČSSD požaduje změnu Ústavy. Kvůli prezidentským milostem

24.02.2012 13:01

Až ke změně Ústavy mohou vést pochybnosti o milostech, které v minulém týdnu udělil prezident Václav Klaus. Po dnešním grémiu ČSSD oznámil její místopředseda Lubomír Zaorálek, že sociální demokracie navrhne ve sněmovně změnu pravidel pro prezidentské milosti. Přiložit svůj podpis by pak musel premiér či jiný člen vlády.

ČSSD požaduje změnu Ústavy. Kvůli prezidentským milostem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Pochybnosti o milostech, které minulý týden udělil prezident Václav Klaus, mohou vést až ke změně Ústavy. Jde o reakci sociální demokracie na případ bývalé rektorky Metropolitní univerzity Praha Anny Benešové, jíž prezident prominul podmínku za uplácení, a odklad nástupu do vězení ze zdravotních důvodů pro Tomáše Malinu, který dostal pět let vězení za stomilionovou zpronevěru.

„Předložíme sněmovně návrh na změnu Ústavy, aby k udělení prezidentské milosti byla nutná kontrasignace premiérem nebo jiným pověřeným členem vlády,“ uvedl místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek po jednání grémia ČSSD pro ČT24, jakým způsobem plánuje nejsilnější parlamentní strana omezit pravomoci hlavy státu.

Milosti dostávají lidé z prostředí Mrázka a Pitra

Místopředseda ČSSD požadavek zdůvodnil i tím, jakým odsouzeným se od hlavy státu milostí dostává. „Prezident svými milostmi nepřímo podporuje korupční prostředí v této zemi, navíc se objevují i pochybnosti, zda korupce neprovázela i některá udělení. Často jsou udělovány lidem odsouzených za hospodářskou kriminalitu. Dostalo ji mimo jiné i pět osob z prostředí Mrázka a Pitra,“ prohlásil Zaorálek.

Podle zástupce vedoucího Kanceláře prezidenta republiky Petra Hájka se zaměňují dvě základní věci. „Prezident při posuzování žádosti o milost neposuzuje samotné trestné činy, ale zvažuje celý lidský rozměr případu. Jinak by prezidentská milost byla jen dalším odvolacím místem, což není. A nerozlišuje, jestli šlo o korupci nebo nezaplacené alimenty,“ vysvětlil vicekancléř Hájek v reakci pro Českou televizi.

Vyřadit korupci z udílení milostí by bylo absurdní

Zaorálkova slova o korupci v souvislostí s udílením milosti zcela odmítl. „K žádné korupci nedochází a podle systému, jaký je pro ni nastaven, ani nemůže. Vyřadit jeden druh trestného činu z prezidentských milostí je něco absurdního. Do tohoto systému prezidentská milost patří i proto, že zohledňuje i argument, který soud zohlednit nemůže,“ řekl Hájek.

Místopředseda ČSSD poukázal na to, že by se stav jen vrátil do roku 1920, kdy byla kontrasignace prezidentské milosti začleněna do Ústavy. Ta byla zrušena socialistickou Ústavou z roku 1960 a tento stav trvá dodnes. „Pokud chceme zachovat institut milosti, musí být alespoň pod minimální kontrolou. Nyní si prezident může dělat a také dělá, doslova co chce,“ podotkl Zaorálek.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…