ČSSD představilo desatero priorit svého programu. Dluhy za covid mají zaplatit bohatí

22.06.2021 17:04

Sociální demokraté dnes na tiskové konferenci představili desatero priorit pro blížící se volby do Poslanecké sněmovny. Slíbili například, že náklady za pandemii rozdělí spravedlivě. Zaplatit tentokrát musí především ti, kdo na to mají, miliardáře nevyjímaje. „Tyto volby budou jedny z nejdůležitějších od roku 89,“ uvedl na začátek konference předseda ČSSD Jan Hamáček.

ČSSD představilo desatero priorit svého programu. Dluhy za covid mají zaplatit bohatí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda ČSSD Jan Hamáček

Jan Hamáček uvedl, že náklady na pandemii dosud činily 100 miliard, které bude muset někdo zaplatit a následně zkritizoval parlamentní strany za zavedení superhrubé mzdy, která podle sociální demokracie nahrává jen nejbohatším.
 
 
„Cílem programu ČSSD je, aby náklady pandemie zase nezaplatila jen střední třída, zaměstnanci a lidé s nižšími příjmy,“ dodal Hamáček. „My jdeme do voleb s programem pro lidi, kteří pracují, vychovávají děti, platí daně a pečují o své okolí,“ dodal.
 

Anketa

Považujete policejní zákrok vůči mrtvému teplickému Romovi za chybný?

hlasovalo: 23925 lidí
ČSSD proto chce snížit DPH u základních potravin, zavést daň z velkých majetků nad 100 milionů korun ve výši jednoho procenta. Zrušit také chtějí daňové výjimky pro velké firmy.
 
Tiskové konference se spolu s Janem Hamáčkem účastnila místopředsedkyně strany Jana Maláčová, která představila program detailněji. „Pandemie nám ukázala, co je v životě důležité. Jsou to hodnoty, které sociální demokracie vždy hájili – rodina, střecha nad hlavou, školství, které nevytváří další sociální nerovnosti a také zdravotnictví,“ řekla Maláčová.
 
Program představila pomocí desatera, kdy hned v prvním bodě navázala na slova předsedy o tom, že za pandemii musí zaplatit všichni. „Za covid nesmí zaplatit jen střední třída,“ zopakovala Maláčová a potvrdila, že nechce zvedat daň z přidané hodnoty. 

Desatero

1. Náklady covidové pandemie rozdělíme spravedlivě: zaplatit tentokrát musí především ti, kdo na to mají, miliardáře nevyjímaje
2. Za stejnou práci si lidé zaslouží stejnou odměnu, platy musí růst
3. Práce v Česku musí být cesta ke spokojenému životu
4. Nikdy nedovolíme privatizaci českého zdravotnictv
5. Spravedlivé důchody pro zodpovědné lidi, to je vaše právo
6. Vlastní bydlení nesmí být nedosažitelný sen
7. Vybereme víc peněz od bohatých. Budeme je investovat, ne rozdávat
8. Zvýšíme platy v sociálních službách
9. Založení rodiny má být radost, ne stres. Školství musí být bezplatné
10. Ochráníme zájmy České republiky i její zdroje
 
Do letošních voleb jde ČSSD s jasným poselstvím, a to, že nepřipustí omezování a zpoplatňování veřejných služeb. „Stejně jako v době asociálních pravicových vlád budeme i teď bránit všem snahám o zpoplatňování zdravotnictví či školství, navyšování věku odchodu do důchodu a zpomalování růstu penzí,“ zní z ČSSD, které má vizi ekonomicky silného a stabilního státu.
 
 
 

reklama

autor: Barbora Richterová

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…