ČSSD s ANO chtějí schválení rozpočtu do konce roku

29.11.2013 5:58

Zástupci ČSSD a hnutí ANO se v noci na dnešek shodli na potřebě schválení státního rozpočtu na příští rok do konce prosince. Strany budoucí koalice také chtějí do konce roku předložit novelu zákona o státní službě, kterou po ČR požaduje Evropská komise. Na tiskové konferenci po nočním jednání to v Lidovém domě řekli předsedové stran Bohuslav Sobotka a Andrej Babiš. Své závěry chtějí dvě nejsilnější strany budoucí koalice předložit lidovcům.

ČSSD s ANO chtějí schválení rozpočtu do konce roku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

"Jsem velmi rád, že jsme se dohodli na společném úsilí, které bude směřovat k co nejrychlejšímu schválení rozpočtu," řekl na tiskové konferenci krátce před půlnocí Sobotka. ANO a ČSSD podle něj nechtějí rozpočtové provizorium. Co nejrychlejší shoda na rozpočtových návrzích přispěje k posílení kladného vnímání Česka ve světě.

Lídr ANO Babiš zdůraznil, že vyjednávači o návrhu státního rozpočtu pro rok 2014 dlouho diskutovali. "Ne úplně s ním souhlasíme, ve druhém čtení navrhneme nějakou úpravu," dodal. Podle ANO se dají redukovat zejména hlavní a vedlejší výdaje státu.

Zákon o státní službě chtějí ČSSD a ANO předložit společně s lidovci ještě před tím, než bude sestavena vládní koalice. "Abychom ještě v prosinci návrh předložili a mohl začít platit v první polovině příštího roku," uvedl Sobotka. Evropská komise přijetím zákona o státní službě podmiňuje čerpání peněz z fondů EU.

Podle předsedy sociální demokracie se zástupci ANO a ČSSD bavili dlouhou dobu o daních. Jejich představy se sblížily v oblasti evropské integrace či bezpečnosti. Vyjednávací týmy diskutovaly také o sociální politice, zdravotnictví, změnách Ústavy a ústavního pořádku. Pokročily prý v diskuzi o penzijní reformě, kde ČSSD dlouhodobě prosazuje zrušení takzvaného druhého pilíře. Sobotka dnes řekl, že mezi ANO a sociálními demokraty začíná panovat větší shoda. "Myslím, že se blížíme dohodě. Je třeba vést diskuzi na celoparlamentní úrovni," upřesnil Babiš.

Podle Sobotky ANO předložilo ČSSD připomínky k materiálu popisujícímu návrhy na podporu hospodářského růstu, které sociální demokraté zapracují do návrhu koaliční smlouvy.

Koalice neřeší problém s lustrací

Dokument chtějí mít strany hotový zhruba do dvou týdnů. Poté jej budou muset schválit jednotlivé politické subjekty v koalici ČSSD, ANO a KDU-ČSL. Vyjednávací týmy všech tří stran se nad smlouvou sejdou poprvé v pondělí v 18:00 hodin v Poslanecké sněmovně.

Sociální demokraté a Babišova strana v noci na dnešek zcela uzavřeli kapitolu školství a zdravotnictví, řekl Sobotka. Daňovou problematiku budou muset nadále řešit.

Babiš řekl, že budoucí koalice neřeší problém jeho osoby s lustrací. Prezident Miloš Zeman podmiňuje lustračním osvědčením jmenování členů kabinetu. Babiš se ale nyní na Slovensku soudí kvůli údajným kontaktům s komunistickou StB. Proto se objevily spekulace, že by do vlády mohl nastoupit na pozici vicepremiéra, který by neměl žádné vlastní ministerstvo. Podle některých právníků by ho pak Zeman mohl jmenovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …