ČSSD už přežila horší situace, říká Škromach. A Bělobrádek dodal...

31.10.2013 18:35

Hostem čtvrtečních Impulsů Václava Moravce na Rádiu Impuls měl původně být Michal Hašek, ale ten nakonec hodinu před vysíláním odřekl svou účast. Zastoupili ho senátor Zdeněk Škromach (ČSSD) a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Hovořilo se jak o popíračích schůzky mezi sociálními demokraty, tak o možné vládě s KDU-ČSL a hnutím ANO.

ČSSD už přežila horší situace, říká Škromach. A Bělobrádek dodal...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Škromach

Hosty čtvrtečních Impulsů Václava Moravce byli senátor a místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Senátor v úvodu pořadu zopakoval, že se s prezidentem schází pravidelně a ohledně schůzky v Lánech jen ctil domluvu účastníků, že o schůzce nebudou mluvit. Škromach však jednoznačně odmítl, že by se na schůzce mluvilo o osudu Bohuslava Sobotky.

Nelichotivé vítězství ČSSD

„Luboš Zaorálek tam nebyl, my jsme tam o Bohuslavu Sobotkovi nemluvili, ale pokud tam byl a slyšel to, ať to řekne,“ poznamenal senátor. Připomněl také, že v jednu chvíli Zaorálkovi nevadilo, že zůstává členem vyjednávacího týmu, kde není členem Sobotka. Škromach sám prý nemá ambice být členem příštího vyjednávacího týmu. Občanům se již omluvil za své „ne zcela přesné výroky“, zároveň je však přesvědčen, že ČSSD prošla v minulosti mnohem horšími situacemi. Kolem aktuálního stavu vznikla zbytečná hysterie. Touto kauzou se ale překrývá nelichotivý výsledek ČSSD. Sociální demokraté teď z tohoto „hubeného výsledku“ musí vytěžit maximum pro své voliče.

Připomeňme, že tým ČSSD, jenž se má starat o vyjednání příští vlády, je prozatím jednočlenný. Až do zasedání Ústředního výkonného výboru ČSSD 10. listopadu bude tento tým jednočlenný. Bude v něm sám Sobotka.

Může nám dojít trpělivost, varuje šéf lidovců

Následně se Pavel Bělobrádek vyjadřoval k možné podobě vlády přímo po boku ČSSD či s podporou KDU-ČSL. Prozatím jsou podle jeho názoru otevřeny všechny varianty. Křesťanští demokraté a ANO se prý dohodli s hnutím ANO na tom, že si vzájemně vyjasní stěžejní pozice. Totéž se může stát i s ostatními stranami, vyjma komunistů. „Je to o tom, abychom buď v koalici, nebo v opozici zabránili rozpočtovému provizoriu," poznamenal předseda KDU-ČSL. „Považuji za velmi užitečné, abychom si v rámci jednotlivých stran vyjasnili své programové priority bez ohledu na to, zda budeme nakonec v koalici, nebo v opozici,“ zdůrazňuje šéf lidovců.

V možné příští vládě může být několik problémů, a to jak v otázce výše daní, tak např. v otázce vyrovnání státu s církvemi. Bělobrádek však zdůrazňuje, že ČSSD a ANO nesou vzhledem k volebnímu výsledku větší odpovědnost než KDU-ČSL, a pokud ji nepřijmou v dohledné době, lidovcům může dojít trpělivost a mohou také skončit v opozici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…