ČT a Prima porušily zákon. V prezidentské kampani nebyly nestranné

22.08.2013 17:50

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání upozornila Českou televizí a Primu na porušení zákona při odvysílání pořadů před letošní prezidentskou volbou. Zastavila tak správní řízení, které od dubna s oběma vedla kvůli údajnému nedodržování zásad objektivity a vyváženosti. Rada o tom ve čtvrtek informovala v tiskové zprávě.

ČT a Prima porušily zákon. V prezidentské kampani nebyly nestranné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitel ČT Petr Dvořák

Česká televize si vysloužila upozornění za pořad Reportéři ČT z letošního ledna, který představil všechny prezidentské kandidáty vstupující do prvního kola volby. Podle rady byl kandidát Jan Fischer znevýhodněn zařazením klipu herce Tomáše Hanáka, který obsahoval osobní invektivu vůči Fischerovi a vyzýval jej k odstoupení.

Televize tím podle rady porušila zákon, který provozovatelům ukládá povinnost, aby ve zpravodajských a politicko-publicistických pořadech dodržovali zásady objektivity a vyváženosti, a zejména aby v celku vysílaného programu nebyla jednostranně zvýhodňována žádná politická strana nebo hnutí.

Televize mají zjednat nápravu

Porušení stejného paragrafu rada vytýká také Primě, a to kvůli lednovému pořadu Prezidentský duel, v němž byl poskytnut prostor pouze dvěma prezidentským kandidátům, Miloši Zemanovi a právě Fischerovi. Televize přitom podle rady náležitě neodůvodnila, proč nebyli pozváni i ostatní kandidáti. Televize dostaly sedmidenní lhůtu k nápravě, což zpravidla znamená, aby do budoucna zabránily opakování podobných případů.

Rada správní řízení s oběma televizemi zahájila letos v dubnu. Regulátor je následně mohl bez jakýchkoli podmínek ukončit, vydat upozornění na porušení zákona nebo by v případě závažného porušení mohl uložit pokutu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze, čtk

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

10:22 Volební plakáty v arabštině. V Německu. Útok a velký povyk

V německém Lipsku proběhnou v červnu vedle voleb do Evropského parlamentu také komunální volby. A CD…