ČT by SSSR a Rudou armádu nejraději úplně zapřela. Petr Uhl se naštval a napsal, jak si rok 1945 pamatuje on

05.05.2015 9:19

Známý levicový politolog Petr Uhl na svém blogu zveřejnil svůj text, ve kterém se pozastavuje nad letošní podobou připomínky konce druhé světové války. Podle Uhla se dnes i na veřejnoprávních médiích, která by měla dbát o vyváženost, zdůrazňuje význam amerických osvoboditelů, zatímco o těch sovětských by se nejraději úplně mlčelo.

ČT by SSSR a Rudou armádu nejraději úplně zapřela. Petr Uhl se naštval a napsal, jak si rok 1945 pamatuje on
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Uhl

„Připadají mi ty reportáže Českého rozhlasu a České televize, tedy médií veřejné služby, jako vyráběné přes kopírák,“ zahajuje svou úvahu na blogu Petr Uhl. Obvykle prý mívají dvě části. První je z Plzně a ukazuje hrdinství Američanů a Belgičanů zařazených do americké armády. Druhá část bývá pro vyváženost z východní části země, ale mluví se takřka výlučně o československém armádním sboru pod vedením Ludvíka Svobody. „V reportážích vždy hledám výrazy „Rudá armáda“ a „sovětský“. Jsou jen ojedinělé, jako kdyby SSSR ani neexistoval,“ dodává Uhl.

Přidává statistiku, že na československém území padlo tři a půl tisíce vojáků Svobodova sboru a na 150 tisíc vojáků sovětských.

„Osvobození Prahy je jedna z mých prvních dětských vzpomínek, bylo mi tři a půl. Vždy se mi to vybaví začátkem máje, když voní šeříky, jimiž rudoarmějce Pražané tehdy zasypávali,“ vzpomíná Uhl. Dnes už prý nikdo nevyžaduje vděk, jen uznání, že zemřeli v boji za správnou věc, a ani toho se nedostává.

Celý komentář ZDE

Jako příklad uvádí Uhl nedávné pohřbívání pilota Rudé armády Vasilije Alexejeviče Staška, jehož ostatky byly v nepřístupném terénu nalezeny teprve vloni. Po jejich uložení do hrobu se psalo, že byl pohřben „ukrajinský letec“. Podobně se v poslední době stále zdůrazňuje, že hlavní část tažení střední Evropou provedl „ukrajinský front“.

„Při oslavách, pietě či vzpomínce je ovšem důležitá přiměřenost, stejně jako v právu či novinařině. A letos při oslavách osvobození země přiměřenost zvláště postrádám,“ uzavřel Uhl.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…