ČT nám ukradla banda humanitárních bombardérů a amerických řiťoalpinistů. Čtěte, co si musel od lidí vyslechnout šéf zpravodajství a Michal Kubal

10.04.2015 9:23

Velice nepříjemná byla pro čelné představitele České televize druhá polovina speciálu Rozprav o českých médiích. V té úvodní si libovali, že 97 procent příspěvků ve zpravodajství je vyvážených. Poté ale čelili dotazům, zda má ČT zadání, jak má o událostech informovat, jestli za tím nestojí vydírání, jak dlouho budou tak hanebnou práci vykonávat nebo zda v České televizi existuje cenzura. Od člena Rady ČT Michaela Hausera se dozvěděli, že díky analýzám je ČT žáček, který dostává jen samé jedničky.

ČT nám ukradla banda humanitárních bombardérů a amerických řiťoalpinistů. Čtěte, co si musel od lidí vyslechnout šéf zpravodajství a Michal Kubal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká televize, ilustrační foto

Hodinu idylky a po ní hodinu ostrých střetů přinesly rozpravy o českých médiích, které pořádá Institut komunikačních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy pro studenty a zainteresovanou veřejnost. Tentokrát šlo o první speciál Rozprav, jehož tématem bylo zpravodajství veřejnoprávní televize, jeho obsah a úroveň. Diskutovat přišli šéfredaktor zpravodajství ČT Petr Mrzena, zástupce šéfredaktora zpravodajství a vedoucí zahraniční redakce ČT Michal Kubal, zástupce šéfredaktora zpravodajství ČT Čestmír Franěk a ředitel i spoluvlastník výzkumné společnosti Media Tenor Pavel Herot.

Úvodní dvacetiminutovou prezentaci přednesl Pavel Herot, který představil Českou televizi jako studnici objektivních informací. Tím připravil půdu pro šéfredaktora zpravodajství ČT Petra Mrzenu. „Když čtu nejrůznější kritická vyjádření ke zpravodajství České televize, tak si v těchto dnech a měsících, kdy je možná pod intenzivnější palbou, říkám, zda jde o souboj individuálních pocitů, interpretací a dojmů na základě jednotlivostí, nebo jestli je to nějaká analýza. Proto mě potěšilo zkoumání agentury Media Tenor, které říká, že 97 procent příspěvků je vyvážených. Pro mě je toto číslo argumentem na straně faktů,“ konstatoval Petr Mrzena.

V informování o prezidentovi Zemanovi vykazuje ČT vysokou míru neutrality

V reakci na nedávné vyjádření prezidenta Miloše Zemana, že ČT není objektivní a je ve vleku TOP 09, a také na kritiku senátora Jana Veleby, který uvedl, že podle zjištění zpravodajství v pořadu Události zachovávalo vůči hlavě státu velmi vysokou míru neutrality. Z informací o prezidentovi mělo prý 91 procent neutrálních vyznění, 8 procent negativních a 1 procento pozitivních. „To odpovídá míře neutrality, která je běžná u všech nejčastěji zmiňovaných politiků v našich pořadech,“ vyvrátil tak Petr Mrzena tvrzení, že by o Miloši Zemanovi veřejnoprávní televize informovala se záměrem mu škodit.

Aby svým slovům dodal ještě větší váhu, zaštítil se textem uznávaného mediálního analytika Milana Šmída, který působí jako pedagog na katedře žurnalistiky Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. „Jeden nepovedený seriál Pečený sněhulák, jeden nešikovný střih do projevu prezidenta nebo jednu neodvysílanou tiskovou konferenci vydávají za důkaz toho, že Česká televize není nestranná, že pracuje špatně, že její zpravodajství není objektivní ani vyvážené. Zhlédnout premiérové vysílání ČT, které činí kolem 17 tisíc hodin ročně, by vyžadovalo dva roky života beze spánku. Zhodnotit tuto produkci jedinou odsuzující větou, to věru vyžaduje dost odvahy,“ napsal Milan Šmíd pro Týdeník rozhlas.

Žádné zadání informovat euroatlantickým směrem veřejnoprávní televize nemá

Po téměř hodinové prezentaci všech čtyř diskutujících došlo ve druhé polovině Rozprav na dotazy. A hned bylo rušno. První z tazatelů upozornil na to, že agentura, jejíž ředitel Pavel Herot přednášel chvalozpěvy na zpravodajství ČT, je placena z prostředků České televize, což poté nikdo z diskutujících nepopřel. Pak se obrátil na Michala Kubala, který svého času jako reportér informoval o válce v Iráku, o hledání zbraní hromadného ničení, ale realita byla úplně jinde. „Neopakuje se dnes situace a neplní Česká televize zadání informovat veřejnost jakýmsi euroatlantickým směrem, tedy stejným způsobem o Ukrajině, jako jste tehdy informovali o Iráku?“ mířil dotaz na nynějšího vedoucí zahraniční redakce ČT.

Ten popřel, že by Česká televize nějaké zadání měla. „Neměli jsme ho ani předtím, ani teď. Informovali jsme o tom, že irácká válka je ve své podstatě hledáním zbraní hromadného ničení. Takové bylo oficiální zdůvodnění z americké strany. A my jsme říkali, že Američané přišli do Iráku hledat zbraně hromadného ničení. V okamžiku, kdy je nenašli, Česká televize řekla, že žádné zbraně nenašli. V okamžiku, kdy se Američané začali ptát, jestli udělali nějakou chybu, Česká televize informovala o tom, že probíhá diskuse o tom, zda Američané udělali nějakou chybu. V okamžiku, kdy se začíná zpochybňovat autorita CIA a dalších zpravodajských agentur, které stály v pozadí, Česká televize o tom informuje. Vidím v tom naplnění veřejné služby,“ prohlásil Michal Kubal.

Českou televizi prý ukradla banda humanitárních bombardérů a pravdoláskařů

Poté se dostal k mikrofonu důchodce Josef, který se prý na ČT nedívá, aby si uchoval duševní zdraví, jen občas mu přátelé zavolají, aby si ji zapnul, že tam běží něco zajímavého. „Těšil jsem se na dnešní diskusi. Když jsem v únoru na jednání Rady ČT řekl, že nám Českou televizi ukradla banda humanitárních bombardérů, prolhaných pravdoláskařů, agentů a řiťoalpinistů amerického imperialismu, čekal jsem, že se konečně bude něco dít. Ale teď vás poslouchám a vy jste neřekli ani jedno slovo kritiky. Proč ČT neinformuje, že v roce 2013 vydaly USA 640 miliard dolarů na zbrojení. To jsou ověřená data od Bakaly, jehož jméno nesmí pan prezident vyslovit, nebo mu je seberete z pusy. Rusové vydávají jen 87 miliard, proč lžete a mlčíte?“ rozhorlil se tazatel.

Šéfredaktor zpravodajství přiznal, že by byl nerad, kdyby se z diskuse stala show. „Pošlete nám ty informace do redakce a my je redakčně posoudíme. Takhle pracujeme se všemi materiály, ale k tomu potřebujeme ještě jednu věc. Vaši empatii pro naše činění. Jestli se nám podaří vaše informace ověřit a budeme je považovat za informace, které jsou ke zveřejnění, tak se to možná stane. Možná se to nestane, pak od vás očekáváme empatii pro to, abychom se mohli rozhodnout. Myslím si, že vytváření tlaku v souvislosti s politickým zpravodajstvím není určitě to, po čem toužíte. Protože pokud by někdo vytvářel tlak opačný než vy a my bychom mu podléhali, tak s tím byste určitě spokojen nebyl,“ konstatoval Petr Mrzena.

Podle analýz je Česká televize žáček, který dostává jen samé jedničky

A odpovědi se důchodci dostalo i od Michala Kubala. „Já sám jsem říkal, že Spojené státy vydávají na zbrojení víc než devět dalších zemí v první desítce dohromady. Opravdu jsem to říkal. Koukněte se někdy na Českou televizi, dozvíte se tam věci,“ doporučil tazateli vedoucí zahraniční redakce ČT. Petr Mrzena pak odmítl tvrzení dalšího hosta z publika, že ve středečním pořadu Události manipuloval moderátor Jakub Železný způsobem podání informace o ruském prezidentu Vladimiru Putinovi. „Občas se může stát, že ten systém, který je nastaven precizně a mnohem silněji a bezpečněji než v ostatních televizích, nemusí být úplně dokonalý,“ připustil šéfredaktor zpravodajství, ale tvrdil, že to nebyl tento případ.

Pak se dostal k mikrofonu člen Rady ČT Michael Hauser, který jako jediný radní nehlasoval pro schválení Výroční zprávy o činnosti ČT v roce 2014. „Analýzy jsou mocná zbraň. Podle nich je Česká televize žáček, který dostává jen samé jedničky,“ upozornil Michael Hauser na problém toho, že agenturám za analýzy platí veřejnoprávní televize, která se jejich výsledky následně ohání. „Česká televize ze sebe dostává to nejlepší, co v ní je. A jsem hrdý na Českou televizi. Pod tlakem, pod nímž je, se povolání může stávat posláním. Jak to vnímáte, abyste se s tím tlakem, pod kterým jste, vyrovnali?“ zeptal se jeden ze studentů. „Ve chvíli, kdy novinář začne brát své povolání jako poslání, je to začátek konce. Musí ctít zásady, které má, a odvádět profesionální práci,“ vysvětlil Michal Kubal.

Cenzura na Kavčích horách není, za tónem zpravodajství vydírání nehledejte  

S dotazem přišel i advokát Karol Hrádela, jehož v souvislosti s církevními restitucemi zajímalo, jestli je v České televizi cenzura. „Můžeme garantovat, že v České televizi to, co se obyčejně pod pojmem cenzura myslí, určitě není. Cenzura je slovo, se kterým bychom měli nakládat opatrně. Pak se může za cenzuru považovat i to, že editor přijme rozhodnutí a učiní je,“ zareagoval Petr Mrzena. Šéfredaktor zpravodajství ČT pak vyzval přítomné, aby se vyhnuli argumentačním bojům, které srovnávají na jedné straně sofistikovanou agenturní práci s útržkovým sledováním a vytrháváním jednotlivostí a částí vysílání. „Českou televizi dělají lidé, ti nejsou neomylní a občas se chyba stane. Ale věříme, že naše zpravodajství je podstatně lepší než v ostatních televizích, které zpravodajství vysílají souběžně,“ dodal.

O bouřlivou tečku prvního speciálu Rozprav se postaral Jan Korál, jenž díky nominaci Iniciativy NE základnám ČR kandiduje na jedno z pěti v květnu uvolněných míst v Radě ČT. Diskutujícím emotivně vytkl zpravodajství o Ukrajině. „Proč děláte takhle špatnou práci? Kdo vás nutí? Někdo vás vydírá? Jak dlouho budete pokračovat v téhle hanebné práci? Je to dotaz i na pana Šámala,“ zmínil Jan Korál i jméno ředitele zpravodajství ČT. „My jsme si s Michalem Kubalem, když jsme sem přicházeli, říkali, kde je ta hranice, kdy budeme ještě odpovídat a kdy už ne. Jak moc se máme nechat urážet? Jaká je relevance vašeho prohlášení ve srovnání s tím, co tady zaznělo od agentury?“ položil Petr Mrzena řečnickou otázku.

Česká televize nezve hosty podle toho, co si myslí, ale zve experty

Na to navázal tvrzením, že se v České televizi snaží dělat to nejlepší, co umí. „Je pravda, že skutečně nikdo z nás není dokonalý, ale věřím tomu, že v České televizi a jejím zpravodajství jsou v tuto chvíli koncentrovány, alespoň co se týče televizní novinařiny, ty nejlepší osobnosti, které si v České republice můžete přát. Jestli si myslíte opak, prosím vyzvěte vaše kolegy nebo známé, ať se k nám přihlásí. A já budu první, kdo uvítá, že se s nimi potká a případně s nimi povede rozhovor o tom, aby k nám nastoupili a mohli tu práci, kterou vy byste považoval za opak toho, co tady o nás říkáte, předvádět i na televizní obrazovce. Máme dveře otevřené,“ podotkl šéfredaktor zpravodajství ČT Petr Mrzena.

V podobném duchu odpověděl častému hostu jednání Rady ČT a velkému kritikovi zpravodajství veřejnoprávní televize vedoucí její zahraniční redakce Michal Kubal. „Pane Korále, já jsem váš velký fanoušek, miluju váš web. Ale obávám se, že ten seznam amerických agentů, kteří pracují v České televizi, zdaleka nemáte úplný. Ale jestli s takovou erudicí byste mohl oponovat v České televizi takovým lidem, jako je Petr Kolář, který byl velvyslancem v Rusku i ve Spojených státech, to nevím. My nezveme hosty podle toho, co si myslí. My zveme experty,“ uzavřel Michal Kubal dosud nejbouřlivější rozpravu o českých médiích, které pořádá Institut komunikačních studií a žurnalistiky Fakulty sociálních věd UK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…