ČT pozvala divákům analytika Votápka: Nepochybuji, že útok na Skripalovy byl schválen v Kremlu

09.08.2018 22:14

Kauza Skripal je na scéně a s ní i další ostrý spor mezi Spojenými státy a Ruskem. Washington včera oznámil, že se chystá na Moskvu uvalit nové sankce, protože je za útok na bývalého dvojitého agenta zodpovědná. Mohly by postihnout obchod, finance i dopravu. Rusko už chystá odvetu v podobě protiopatření. Tamní diplomacie také odmítla závěry Američanů, nemají pro ně prý žádné důkazy. Zhoršení už tak špatných vztahů obou velmocí bylo téma v Devadesátce na ČT24 i pro analytika mezinárodních vztahů Vladimíra Votápku. „Není pochyb, že je to akce schválená v Kremlu, načasování nového kola sankcí koření také ve vnitropolitické situaci Spojených států,“ míní Votápek.

ČT pozvala divákům analytika Votápka: Nepochybuji, že útok na Skripalovy byl schválen v Kremlu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Votápek

Hned v úvodu Votápek vysvětlil načasování amerických sankcí vůči Rusku ve vztahu ke kauze Skripal. „Tady hraje rozhodující roli vnitropolitická situace ve Spojených státech, to, jak se vyvíjí kauza vyšetřování ruského vlivu na americké prezidentské volby, případně vyšetřování lidí kolem prezidenta Trumpa i jeho samotného,“ uvedl s tím, že fakt, že během helsinské schůzky vyslal další signál o tom, že chce zlepšovat vztah s Ruskem, vedl lidi v administrativě a v Kongresu k tomu, aby naopak zatlačili opačným směrem a otázku sankcí posunuli znovu na novou úroveň.

Spojené státy neupřesnily důvody, které je vedou k závěru, že skutečně za útokem na Skripalovy stojí Rusko. V návaznosti na to ale Votápek upozornil, že britští vyšetřovatelé odebrali jak z místa útoku, tak z krve obětí vzorky a ty nepochybně prokázaly, že byli otráveni bojovou látkou, a to, že jediným známým výrobcem je Rusko, o čemž podle něj není sporu. „Nepochybuji o tom, že je to akce schválená v Kremlu a je to hrubé porušení mezinárodního práva ze strany Ruska, nicméně to načasování nového kola sankcí koření v americké vnitropolitické situaci,“ zopakoval.

Teď se podle analytika proto nediskutuje o tom, zda za útokem stojí Rusko, nebo ne, to je prý jasné, jelikož britská i americká strana mají nezveřejnitelné informace, o které se podělily na mezivládní úrovni na jednání EU, kam odjel i náš premiér. „Ten se pak také vrátil zcela přesvědčen, že za útokem stojí Rusko, poté, co informace dostal. Zjevně tedy informace existují a zjevně pro vlády demokratických zemí jsou dostatečné,“ vysvětloval Votápka s tím, že ani on v tom případě rozhodně nemá důvod jejich tvrzení zpochybňovat.

Votápek připouští, že i demokratické slušné země mohou udělat chybu, jak se již v minulosti několikrát stalo. „Nikdo neříká, že jsou americké zvláštní služby zcela neomylné. Také mají historii kostlivců ve skříni. Ale my na rozdíl od zemí, jako je Rusko, to alespoň na konci přiznáme,“ zdůraznil s tím, že proto říká, že nemá důvod pochybovat o slovech demokratických vlád. „Nedomnívám se, že by se vláda Theresy Mayové a tajné služby Velké Británie v kauze novičok mýlily stejným způsobem, jako se mýlil Tony Blair ve věci s Irákem, tady mají o látce nepochybné důkazy, není na světě nikdo jiný, kdo by to rozumně mohl být,“ zopakoval jistě Votápek.

Že za útokem stojí Rusko, je podle něj navíc tak jasné, jako když na vesnici najdete někoho zastřeleného brokovnicí, kterou má pouze jeden sedlák, dal za příklad a poznamenal, že i průměrně inteligentní vyšetřovatel půjde za sedlákem a bude brokovnici vyžadovat. „No a když bude sedlák neochotný a řekne, že žadnou nemá, ať jej neotravují, tak stejně všichni přece vědí, že brokovnici měl. Tady si asi snad taky budete myslet, že to byl sedlák,“ rozhodil na závěr rukama Votápek s tím, že takhle jednoduše logická je to věc.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…