ČT protočí zahraničáře. Vostal vám správně vysvětlí USA, Německo pán, co šířil lež o Zemanovi

29.11.2021 16:12

Veřejnoprávní Česká televize se rozhodla protočit zahraniční zpravodaje. Hned šestice z nich změní místo, mimo jiné například bude nový zpravodaj ve Washingtonu, ale i v sousedním Slovensku. Píše o tom server Echo24.cz.

ČT protočí zahraničáře. Vostal vám správně vysvětlí USA, Německo pán, co šířil lež o Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo České televize

Z Varšavy domů přiletí Lukáš Mathé, kterého v Polsku nahradí dosavadní reportér zahraniční redakce Andreas Papadopulos. Velkou Británii za Spojené státy vymění Bohumil Vostal, který tak za velkou louží ve Washingtonu vystřídá dosavadního reportéra Davida Miřejovského.

Bohumil Vostal poslední roky působil v Londýně a jeho zpravodajství se stalo proslulým velmi kritickým pohledem na brexit i premiéra Johnsona. Jako bývalý bruselský zpravodaj exceloval zejména v reportážích co všechno v Británii chybí a jak jsou kosmopolitní Britové zděšeni tím, co se po Brexitu odehrává. Nyní tedy bude referovat z USA, o kterých i jeho předchůdce Martin Řezníček psal jako o „rozpojených státech“.

Dosud působící v Bratislavě Petr Obrovský se přesune do Brusel, dosavadní bruselský korespondent Lukáš Dolanský bude s agendou Evropskou unie pomáhat, ale zároveň se protočí místo Vostala do Velké Británie.

Na Slovensko pak místo Obrovského zamíří redaktor Jan Šilhan. A ke změně dojde také v Německu, kde Martina Jonáše vracejícího se do Česka nahradí Pavel Polák. Ten se na Německo zaměřuje dlouhodobě, byl zde zpravodajem Českého rozhlasu i Deníku N. v roce 2018, v době, kdy působil v Českém rozhlase, uveřejnil nepravdivou informaci, že součástí Zemanovy delegace v Berlíně byl zdravotnický personál.

„Návštěva Miloše Zemana v Berlíně je podobná té před pěti lety. Ovšem s tím rozdílem, že teď s ním letí i tři lékaři a čtyři zdravotní sestry. Celá třídenní návštěva je spočítaná na krok přesně, a pokud možno bez schodů. Vykonávat úřad prezidenta je bezesporu náročné. Právě proto Joachim Gauck na konci roku 2016 odmítl pokračovat, přestože ho přesvědčovala kancléřka a on sám měl podporu téměř celého Bundestagu. Gauck argumentoval svým zdravím, necítil se fit, a to pro něj ani dnes nejsou schody žádný problém,“ napsal tehdy Polák.

Ovčáčka to tehdy pořádně rozzlobilo. „Je to lež a dezinformace, kterou vypustil do světa redaktor veřejnoprávního Českého rozhlasu (!) Pavel Polák,“ uvedl hradní mluvčí na Twitteru.  

Informace, že jde o nesmysl, potvrdil tehdy i reportér ParlamentníchListů.cz, který byl součástí mediálního doprovodu prezidenta od samého počátku a potvrdil, že žádné zdravotní sestry nebo lékařský tým součástí delegace nejsou.

Nový berlínský zpravodaj ČT i poté tvrdil, že informaci měl od zdroje, kterému věří.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…