ČT3. Vysoká divácká spokojenost. A skončí, nejsou peníze. Šéf ČT znovu zaplakal. Tentokrát v tisku

04.06.2022 16:46

Vysílání ČT3, jež veřejnoprávní televize spustila na počátku pandemie, skončí. Jak uvedl generální ředitel Petr Dvořák, ČT nemůže jinak než šetřit, když vysoce rostou náklady. Koncesionářský poplatek totiž zůstává stejný. Dvořák poskytl rozhovor Právu, kde uvedl stejně smutné zprávy jako před víkendem na tiskové konferenci, kde škrty v televizi ohlásil.

ČT3. Vysoká divácká spokojenost. A skončí, nejsou peníze. Šéf ČT znovu zaplakal. Tentokrát v tisku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Dvořák

Česká televize chystá úspory v programech a také propouštění zaměstnanců. Chce totiž za dva roky ušetřit 910 milionů korun. Podle generálního ředitele Petra Dvořáka se totiž sešlo několik faktorů. „Prvním je 14 let klesající reálný příjem z televizních poplatků způsobený inflací, která v posledních měsících narůstá extrémním tempem. Druhý faktor představuje aktuální skok v cenách energií, pohonných hmot, služeb a mezd. Třetím je, že víme, že vláda má jiné priority a nechce dnes zvyšování poplatků za Českou televizi a Český rozhlas řešit,“ poznamenal Dvořák v rozhovoru.

Anketa

Co soudíte o Dominiku Ferim? (Ptáme se od 31.5.2022)

hlasovalo: 9012 lidí
Škrty podle jeho slov nebudou znamenat méně kvalitní Českou televizi. „Nebudeme toho sice dělat tolik, ale stále budeme divákům nabízet pořady s vysokou obsahovou hodnotou. Pořady skvěle natočené, s tvůrčí invencí, s originálními náměty. A vyráběné s prověřenými tvůrci i s mladými talenty,“ zmínil Dvořák a dodal, že rozhodně nejsou v plánu významné škrty ve zpravodajství.

„Neumím si představit, že po dvou covidových letech, teď navíc v době války a zásadních ekonomických změn, bychom divákům omezovali zpravodajství. Že bychom ubírali zpravodajství ze světa, které je to nejdražší, nebo že bychom omezili vysílání z regionů. Nikdo jiný v Česku už to v takové míře nedělá. Navíc nám to diváci vracejí svým zájmem i důvěrou,“ podotkl Dvořák.

Skončí však vysílání ČT3, což má přinést úsporu 120 milionů korun. „Trojka má jedno z nejvyšších hodnocení divácké spokojenosti na českém televizním trhu. Je to dobrá služba pro naši největší a nejvěrnější diváckou skupinu. Bude chybět,“ posteskl si ředitel ČT.

„Ale v této chvíli, kdy se inflace vyšplhala na nečekanou úroveň, kdy se skokově zvyšují ceny vstupů a dál nám klesají reálné příjmy, nemáme jinou možnost než omezovat dílčí aktivity, abychom zachovali silné a zdravé jádro. Aby Česká televize nadále mohla na vysoké úrovni plnit své základní úkoly vůči společnosti,“ dodal Petr Dvořák na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…