Čaputová převzala medaili od Vystrčila a přišla velká řeč: Dezinformace, nenávist, ohrožení demokracie...

16.11.2021 15:31

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová obdržela nejvyšší ocenění českého Senátu. Stříbrnou pamětní medaili jí předal předseda horní komory Miloš Vystrčil.

Čaputová převzala medaili od Vystrčila a přišla velká řeč: Dezinformace, nenávist, ohrožení demokracie...
Foto: Repro ČRo
Popisek: Slovenská prezidentka Čaputová

„Neumím si představit lepší místo, kde bych si přála strávit předvečer našeho společného svátku vítězství nad totalitou, jako je Praha. Nejen jako hlava státu, ale především jako člověk se těším z úspěchu vaší země a spolu s vámi též prožívám všechny její bolesti a smutky. Naše společná státnost byla postavená na masarykovských ideálech, které násilně zpřetrhala válka a následně i dlouhá desetiletí komunistického režimu. Ten vzájemný pocit blízkosti, sounáležitosti a schopnosti se navzájem podporovat nebo inspirovat, ten však přetrval. Jedno z mých velkých přání je, abychom ho dokázali společně přenést na co nejvíc dalších generací,“ poznamenala Čaputová.

„Již po prvních letech po sametové revoluci nám bylo jasné, že demokracie není stav, ale je to proces, ve kterém se musíme neustále angažovat. Věděli jsme, že stavíme dům, jehož praskliny na stěnách bude třeba neustále opravovat. V době po sametové revoluci, u nás něžné revoluci, jsme však asi netušili, že kromě stěn bude třeba sanovat i jeho základy. Neočekávali jsme, že i fundamentální hodnoty se někdy stanou terčem zpochybňování, pohrdání a výsměchu. Že lež a nenávist se ve veřejné debatě stanou tolerovaným jevem. Věřím, že toto není a nebude jediná tvář našich společností. Věřím, že i lidé z náměstí z před 32 roků, kteří pokojnou a nenásilnou cestou dosáhli zdánlivě nedosáhnutelné, že i to jsme stále my,“ dodala Čaputová.

Anketa

Co soudíte o think-tanku Bezpečnostní centrum Evropské hodnoty?

5%
hlasovalo: 11147 lidí
„V naší společné historii vidíme, že každá generace měla svoji historickou roli. Posláním generace zakladatelů bylo posílení monarchie a založení první československé republiky, která byla ve své době moderním demokratickým státem. Posláním další generace Čechů a Slováků byla porážka fašismu. Úlohou té další bylo po 40 letech odstranit totalitní režim. Jaké generační roli čelíme dnes my? Měli bychom být generací ochránců a strážců demokracie. Potřeba chránit demokracii samozřejmě neznamená být slepý k jejich chybám a nedostatkům a rezignovat na její zlepšování. A toto je náš díl zodpovědnosti jako politických lídrů. Demokracie a její instituce však dnes čelí útokům, a to nejen v našich dvou státech. Podkopává ji egoismus, populismus, extremismus. A též dezinformace, propaganda a negativní vlivy sociálních médií. Pokoušejí se narušit to, co je pro demokracii esenciální. Mezilidská důvěra a soudržnost společnosti. Proto ji musíme chránit a stále obnovovat, i prostřednictvím kladení rovnováhy mezi svobodou a zodpovědností. Nezůstávejme tolerantní k netolerantnosti,“ zmínila Čaputová.

Podle svých slov, kdyby se měla s někým o své ocenění podělit, byli by to mnozí neviditelní hrdinové, ochránci demokracie, „bez kterých by se nám přechod ke svobodě, k pluralitě a liberální demokracii v roce 1989 nepodařil. Byli na náměstích a byli součástí toho, navzdory tomu, že jejich tváře a jména nejsou známé. Podobné a často i totožné hrdinky a hrdinové nám i dnes pomáhají udržovat demokracii nad hladinou nenávisti, populismu či apatie. Obzvlášť v této době je potřebné, aby tito lidé viděli v politicích oporu a ne překážku,“ zakončila Čaputová s dovětkem, že je jí ctí získat ocenění od předsedy instituce, která dbá na dodržování demokratických principů, lidských práv a svobody v Česku. 

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…