Čaputová v čele NATO? Prý se hlásí jiný sekáč

16.02.2023 22:44 | Ze sítí

O místo generálního tajemníka NATO by se mohl ucházet britský ministr obrany Ben Wallace. Informuje o tom portál Politico, který označil tento post v Severoatlantické alianci za „skvělý job“. Mandát současnému generálnímu tajemníkovi Jensi Stoltenbergovi končí letos v září. O tom, kdo ho vystřídá, rozhodne všech 30 členských států NATO.

Čaputová v čele NATO? Prý se hlásí jiný sekáč
Foto: Repro ČT24
Popisek: Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

„Miluji práci ministra obrany. Myslím, že jsem se před pár dny stal nejdéle sloužícím konzervativcem na této pozici. Samozřejmě si to vybírá daň v podobě řídnoucí linie vlasů, ale v zásadě je to dobrá práce,“ pro stanici Times Radio řekl Ben Wallace, jenž se ve středu zúčastnil zasedání ministrů obrany členských zemí NATO v Bruselu.

„Samozřejmě i práce v NATO je skvělá. Generální tajemník Aliance o víkendu oznámil, že svůj mandát prodlužovat nebude, ale uvidíme, co se stane,“ dodal Wallace.

Pokud by Wallace projevil ambici o zmíněný post Severoatlantické aliance zabojovat, musel by podle Politico překonat odpor některých členských států NATO, které prosazují, aby generálním tajemníkem byla žena nebo někdo ze států východní Evropy. Nejlépe obojí dohromady, takže padla zmínka o Zuzaně Čaputové, která ale prý nemá zájem.

Padlo i jméno bývalého britského premiéra Borise Johnsona.

Mandát současnému generálnímu tajemníkovi Jensi Stoltenbergovi končí v září letošního roku. O jeho nástupci rozhodne všech 30 členských států NATO.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…