Čaputová žádala výměnu ministra. Vyhověli jí. Ale z nového návrhu asi taky nebude jásat...

24.10.2023 16:22

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová nevyhověla návrhu vítěze voleb a budoucího premiéra Roberta Fica (Smer) a odmítla jmenoval Rudolfa Huliaka (SNS) ministrem životního prostředí. Ačkoliv Slovenská národní strana nejprve trvala na Huliakovi, ten dnes po domluvě oznámil, že svoji kandidaturu stahuje. Místo něj se na místo hlásí krajně pravicový politik a bývalý člen Kotlebovy LSNS Tomáš Taraba. Samotný Huliak tvrdí, že mediální lynč, kterému čelil, dokládá ovládnutí oblasti životního prostředí neziskovými organizacemi napojenými na nejvyšší politická patra.

Čaputová žádala výměnu ministra. Vyhověli jí. Ale z nového návrhu asi taky nebude jásat...
Foto: Repro Facebook
Popisek: Tisková konference SNS

Robert Fico skládá koaliční vládu Smeru, Hlasu a SNS. Právě na Slovenskou národní stranu připadlo vedení resortu životního prostředí. Původní návrh Rudolfa Huliaka odmítla Zuzana Čaputová. Rozhodnutí nejmenovat Huliaka ministrem Čaputová dříve zdůvodnila mimo jiné tím, že tento kandidát neuznává existenci klimatické krize. Huliak v reakci Čaputovou kritizoval a vůči hlavě státu nešetřil ani osobními výpady.

Po oznámení Čaputové, že nejmenuje Huliaka ministrem, se jej mimo jiné zastal i pravděpodobný příští slovenský premiér Robert Fico, který ještě ve čtvrtek řekl, že když SNS postoj nezmění, předpokládá jmenování nové vlády bez Huliaka tak, že prezidentka by řízením ministerstva životního prostředí dočasně pověřila jiného člena nové vlády.

Čaputová ale ohlásila, že jmenuje novou vládu až poté, co dostane nový návrh na obsazení funkce ministra životního prostředí. SNS se proto rozhodla ustoupit a místo Huliaka navrhla nového aspiranta. Tím je poslanec Tomáš Taraba, bývalý člen krajně pravicové LSNS Mariana Kotleby, který kandidoval za SNS. Pokud Tarabu Čaputová schválí, může být nová vláda jmenována již ve středu, jak uvádí server CNN Prima NEWS.

Ani jmenování Taraby přitom není jisté, protože má názorově blízko právě k Huliakovi. Taraba k tomu uvedl, že pokud u něj prezidentka bude postupovat jako u Huliaka, bude to podle něj „snaha zabránit vzniku pronárodní vlády“. Taraba ovšem není oblíbencem Čaputové a to kvůli jeho vyjádřením o tehdy nezletilé Emmě Čaputové z roku 2021. Emma Čaputová tehdy vystoupila na módní přehlídce, což neuniklo pozornosti právě poslance Taraby. Ten na sociální síti zveřejnil fotografii prezidentské dcery na přehlídce se stručným komentářem „po včerejšku víme, že máme na Slovensku novou top modelku“.

Pod příspěvkem se objevilo množství komentářů, které se pozastavovaly nad vzhledem modelky, vzhledem k účesu „na kluka“ padlo dokonce pár vtipů, zda se nepřihlásila k některému z 70 nebinárních genderů.

Posléze do debaty osobně vstoupila prezidentka Čaputová, která zveřejnění fotografie nazvala jako „politické dno“. „Poslanec Taraba by se o mou dceru nikdy nezajímal, kdyby to nesouviselo s mou funkcí. Lidské zlobě a hlouposti musím v životě čelit, ale moje děti z toho vynechte,“ vzkázala. Tarabův příspěvek dokonce řešila i slovenská policie kvůli podezření z kyberšikany.

Huliak své odstoupení od nominace oznámil na tiskové konferenci a zkritizoval prezidentku Čaputovou a nevládní organizace, které podle něj parazitují na penězích určených pro ochranu životního prostředí. „Tak jako jsme se spojili pro záchranu Slovenska, dokázali jsme odhodit svoje ega a všechny vzájemné invektivy, tak jsme se rozhodli, že stahujeme moji kandidaturu na ministra životního prostředí. Jednoduše vznikla otázka, zda moje osoba nepovede ke štěpení rodící se vlády, a já bych nikdy nedopustil, aby kvůli tomu vyhrálo Progresivní Slovensko,“ uvedl Huliak, proč se nominace vzdal.

„Na post ve vedení resortu životního prostředí bude nominovaný za SNS Tomáš Taraba. Jsme dohodnutí, že stahujeme moji kandidaturu na ministra životního prostředí,“ řekl kontroverzní politik na úterní tiskové konferenci s tím, že by měl zůstat nominantem na post předsedy výboru pro zemědělství a životní prostředí v Národní radě,“ informoval dále Huliak.

„To, že to způsobila paní prezidentka, že nebrala v potaz vůli lidu, vůbec ji nezajímalo, jakým způsobem byly demokratické volby ze strany občanů rozhodnuté, to je už na zvážení každého z vás. Ten mediální lynč, který se kolem mé osoby strhl, za to jsem alespoň rád proto, že se pozornost národa stočila k ministerstvu životního prostředí a k tomu, jak jsou na tento sektor navázány neziskové organizace, které prorůstají až do vysokých politických kruhů,“ nešetřil kritikou.

„Budu ve své agendě pokračovat, budu nadále konzistentní ve svých názorech a budu pokračovat v ochraně Slovenska a v ochraně přírody, aby skutečně finanční zdroje určené k tomuto účelu končily v regionech a nebyly konečnými příjemci peněz mimovládní organizace, které na tom parazitují,“ dodal Huliak.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Makarovič

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Čaputica, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusehapluska , 24.10.2023 17:25:16
Čaputica kolem sebe kope jako raněný kůň.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…