Čas konce Nečase? Na premiéra se prý řítí příval katastrof, který možná nevydrží

02.04.2012 22:11

Blíží se den soudního rozhodnutí v případě faktického lídra VV Víta Bárty. Pokud bude odsouzen soudem v první instanci, premiéru Petru Nečasovi nezbyde nic jiného, než aby se VV elegantně zbavil. Pokud to neučiní, rozšíří sbírku politických mrtvol, přičemž mu vaz nezlomí jen VV, ale také Janouškovy odposlechy nebo ambice TOP 09. Myslí si to komentátor Martin Komárek.

Čas konce Nečase? Na premiéra se prý řítí příval katastrof, který možná nevydrží
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Premiér Petr Nečas v pořadu ČT Otázky Václava Moravce

Na premiéra Petra Nečase (ODS) se v posledních dnech valí jedna pohroma za druhou a každá z nich svými rozměry připomíná tsunami. Ustojí premiér další náraz soudu s Vítem Bártou (VV), nebo úder Janouškových odposlechů? Tím posledním pak může být úder TOP 09, která by jistě ráda převzala dominantní postavení ODS na pravici. Tlaky, kterým musí šéf kabinetu čelit, popisuje ve svém komentáři Martin Komárek pro dnešní MF Dnes.

Nechuť občanů a panika ve vlastní straně

Stále více občanů si přeje, aby Nečasova vláda skončila. Část nechuti veřejnosti lze jistě přičíst nepopulárním škrtům a některým provedeným reformám, ale to není zdaleka vše. Notnou dávku oleje do ohně přilila kauza nejmenší vládní strany Věcí veřejných s nelichotivými nahrávkami, která vyvrcholí s ukončením soudního procesu s faktickým šéfem VV Vítem Bártou, nebo zveřejněné odposlechy lobbisty Romana Janouška a exprimátora Prahy Pavla Béma. Oboje dělá hluboké vrásky na čelech premiérových spolustraníků. Někteří lidé dokonce už ODS opustili. Pokud se premiér k oběma případům nepostaví tak říkajíc jako chlap, může zmizet na smetišti dějin.

„Pokud to tedy premiér s vládnutím myslí vážně, musí udělat dvě věci. Zaprvé musí být mnohem odvážnější v boji proti klientelismu a úplatkářství uvnitř vlastní strany. Šance, že mu lidé uvěří, sice není veliká, ale za pokus to stojí. Zadruhé musí být schopen vystrnadit VV z vlády, samozřejmě tak, že se s celou stranou nebo s jejím rozumnějším jádrem dohodne na toleranci, nebo přímo na podpoře ve Sněmovně výměnou za důležité mocenské posty a politické ústupky,“ píše komentátor.

Existuje možnost, že premiér svou vládu a funkci udrží i těmto zmíněným případům navzdory, nebude se sice chovat razantně, jak by se slušelo, ale bude obratně manévrovat, v minulosti už prokázal, že toto umění ovládá velmi dobře, jenže pokud se tak stane, je komentátor přesvědčen, že se Nečas zařadí do plejády „politických mrtvolek“, kterých má naše politika už pěknou řádku.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…