Časopis má špatné zprávy pro ODS: Přišla o program i skalní příznivce

02.04.2013 9:35

Preference občanské demokracie už několik měsíců klesají. Podle aktuálních průzkumů dosahuje podpora ODS sotva devíti procent. Že se strana Petra Nečase potápí, je jasné. Teď jde podle komentáře týdeníku Respekt jen o to, zda mohou občanští demokraté svému utonutí zabránit a jestli by to vůbec bylo dobře.

Časopis má špatné zprávy pro ODS: Přišla o program i skalní příznivce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Lidé z vedení ODS prý už jistě pochopili, že je to nahnuté, a proto přišli s Agendou 2014 a snaží se využít skandálního výroku stínového ministra financí ČSSD Jana Mládka o parazitujících živnostnících. Snaží se prý přesvědčit veřejnost, že oni jsou ochránci svobody a volného trhu, zatímco levice přinese socialismus a krach.

"Každému živnostníkovi se muselo při slovech Jana Mládka zatmět vzteky před očima, ale jinou věcí je, zda jsou občanští demokraté opravdu jejich obránci. Podle různých výzkumů veřejného mínění by nyní dalo hlas ODS o polovinu méně živnostníků než v roce 2010, tedy jen něco kolem 20 procent. Což je stejné jako u ČSSD před rekordně hloupým Mládkovým výrokem," popisuje komentář.

Podpora živnostníků není jistá

"Ten pokles prozrazuje, že živnostníci už nevnímají ODS jako svého spojence. A lze se jim vůbec divit? Když je stále pro podnikatele téměř nemožné dostat veřejnou zakázku bez korupce? Když se každou chvíli mění daně, pravidla, vyhlášky, a to navíc na poslední chvíli? Když i vládní politici o živnostnících mluví jako o lidech, kterým se tu žije až příliš dobře?" ptá se komentář Respektu.

V praktických krocích prý vláda na živnostníky taky příliš nemyslí. Pokud jde o placení faktur v termínu, je Česko jednou z nejhorších zemí EU. Prý až polovina živnostníků nedostane zaplaceno včas. Evropská komise nedávno rozhodla, že veřejné instituce musí faktury zaplatit do 30 dnů. Nařízení, které by se mělo týkat i České republiky, u nás zatím neplatí.

Bez důvěryhodných osobností to nepůjde

Když ODS představovala svou Agendu 2014, víc než co jiného to podle Respektu připomínalo přiznání toho, co všechno ódéeska neprosadila. Občanští demokraté prý ztratili cíl a ideu. Když pravicová vláda musela zvýšit daně, zhroutil se základní stavební kámen této strany. "Dnes je skutečně mnohem těžší najít pevnou půdu pod nohama a nabídnout realistický program. V ODS se zatím nerýsuje byť jediný politik, který by aspoň vyslovil nahlas, že je na čase na to začít myslet," píše Respekt.

Strana pod vedením Petra Nečase prý ožila, když vycítila šanci po nešťastném Mládkově výroku. Podle Respektu by ale to nejhorší, co by se ODS (a celé společnosti) mohlo stát, je, kdyby se tato strana vrátila na špici volebních průzkumů bez jakékoliv vnitřní reformy a důvěryhodné personální proměny. Poměřování výnosů a nákladů této strany by prý nemuselo dopadnout dobře, pokud si vybavíme jména jako Pavel Bém, Patrik Oulický, Ivan Langer, Pavel Drobil nebo Martin Kocourek.

"Je na ODS, aby nabídla nový program a důvěryhodné osobnosti, které ho naplní - a to nejen v Praze, ale i v klíčově důležitých buňkách v menších městech. Pokud to nedokáže, konec bude dříve či později nevyhnutelný," varuje Respekt.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Jan Farský byl položen dotaz

Proč jste jako jiní neodpověděli na otázky týkající se svobody projevu?

https://beta.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Prekvapeni-ze-SPOLU-Vondra-zaslal-odvaznou-odpoved-Muze-mit-dohru-755196. Je to proto, že máte máslo na hlavě, protože jste to hlavně vy, kdo tu chce omezit svobodu slova - vy to tedy nazýváte boj s dezinformacemi, ale přitom ani nejste schopni definova...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pláč, smích, obojí. Matka oběti z filozofické fakulty dostala „nabídku pomoci“

4:32 Pláč, smích, obojí. Matka oběti z filozofické fakulty dostala „nabídku pomoci“

Rodiny obětí z Filozofické fakulty UK dostanou nabídku pomoci od pražského magistrátu. Háček je v př…