Časopis naznačuje: Estébák Andrej Babiš ohlásil za komunismu podplácení. Našel se dokument

10.03.2014 14:05

V českém archivu se měl dochovat další písemný záznam o tom, že nynější místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš (ANO) působil v osmdesátých letech jako agent Státní bezpečnosti (StB). Uvedl to týdeník Euro. Babiš ovšem vědomou spolupráci s StB stále popírá.

Časopis naznačuje: Estébák Andrej Babiš ohlásil za komunismu podplácení. Našel se dokument
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Vadilo by vám, kdyby Babiš coby ministr financí byl prokazatelný spolupracovník StB?

29%
71%
hlasovalo: 31511 lidí

V archivu se podle týdeníku Euro totiž měl zachovat kompletní záznam ze schůzky Andreje Babiše s řídícím důstojníkem StB. Formulář z prosince 1984 zachycuje podle Eura výpověď agenta s krycím jménem Bureš o podplácení v podniku zahraničního obchodu Petrimex, v němž kdysi Babiš pracoval. Připomeňme, že Babiš se na Slovensku kvůli spolupráci s StB soudí s tamním Ústavem paměti národa (ÚPN).

Agenturní slovensky psaný zápis, na který Euro upozorňuje, má být součástí mnohasetstránkového spisu, který vedla pražská centrála kontrarozvědky StB na někdejší podnik zahraničního obchodu Chemapol. Spis prý pochází z Archivu bezpečnostních složek ČR.

Z dokumentů v tomto svazku vyplývá, že se Babiš zapojil jako informátor StB do akce proti manažerovi vídeňské firmy Chemanol Erichu Davidovi. Firma přitom fungovala jako výhradní zástupce Chemapolu, Petrimexu a Keramiky na rakouském trhu (Chemapol byl sesterským podnikem slovenského Petrimexu).

Podle agenta bylo o Chemanolu známo, že uplácí. Uplácet měl údajně osobně právě David. „Jenže v bratislavské centrále StB, nebo-li 12. správě, se na jaře 1984 začaly množit informace o tom, že si David udržuje náklonnost řídících zaměstnanců Petrimexu a Chemapolu daleko více než jen bonboniérami či jinými běžnými pozornostmi. Zkrátka, že David uplácí,“ zmiňuje v této souvislosti Euro s tím, že v seznamu „obdarovaných“ byl i tehdejší generální ředitel Petrimexu Ján Šebík, jemuž rakouský manažer údajně zařídil a platil dovolenou v Mexiku. Proto Státní bezpečnost zavedla na Davida pozorovací spis a začala o něm cíleně shromažďovat zprávy od tajných spolupracovníků.

Ekonomická kontrarozvědka se podle údajů ze spisu o Davida přitom zajímala již v 70. letech na podnět sovětské KGB. Jenže nezjistila údajně žádné závadové poznatky a tak akci ukončila. Ke druhému pozorování ale již troškou přispěl právě agent Bureš.

Je tam Babišovo údajné registrační číslo a krycí jméno

Agenturní záznam má ale i podrobnosti - v záhlaví je uvedeno totiž nejenom Babišovo údajné registrační číslo a krycí jméno, ale je tam i informace, kdo záznam zpracoval. Podle dokumentu to má být František Hákač. Přímo jemu pak údajně agent Bureš 6. prosince 1984 popsal, co se dozvěděl o den dříve na jednání s obchodním zástupcem Chemanolu Alfredem Hicklem. Hákač ohodnotil Burešovy informace přitom jako pravdivé. „Poznatky jsou získané seriózním pramenem," uvedl Hákač doslova v záznamu.

Dosud se našlo jen několik roztroušených zápisů

„Agenturní záznam se významem dá zařadit hned za zprávu o navázání spolupráce s StB,“ zdůrazňuje Euro s tím, že o navázání této spolupráce ze strany Babiše přitom týdeník informoval už před dvěma lety.

„Dosud se kromě dokumentů z Babišova osobního svazku našlo několik roztroušených zápisů, v nichž byl tajný spolupracovník Bureš zmiňován stručně, převážně v evidenčních položkách. Většinu listin zevnitř svazků, obsahujících konkrétní popisy donašečství, StB krátce po listopadu 1989 zničila,“ vysvětluje k celé věci Euro.

Sám Andrej Babiš připouští, že za komunismu coby pracovník československého podniku zahraničního obchodu přišel s příslušníky StB do kontaktu, jenže zcela odmítá, že by byl agentem tajné policie. Proto se snaží ve sporu s ÚPN zpochybnit věrohodnost materiálů StB a argumentuje i tím, že si tehdejší příslušníci naháněli pracovní výkony a evidovali tajné spolupracovníky bez jejich vědomí. Toto tvrzení nakonec podpořil před soudem i jeho poslední řídící důstojník Andrej Kuľha, když hovořil o rozsáhlém falšování svazků. Soud v Bratislavě s ÚPN má pokračovat již 14. dubna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…