Část evakuovaných lidí na Zlínsku se může vrátit domů, zbytek musí přečkat do neděle

06.12.2014 17:46

Vláda navýší o 350 počet vojáků, kteří hlídají muniční areál na Zlínsku. Po jednání předsednictva Bezpečnostní rady státu ve Slavičíně to dnes řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ministr obrany Martin Stropnický upřesnil, že v areálu tak bude působit 450 vojáků.

Část evakuovaných lidí na Zlínsku se může vrátit domů, zbytek musí přečkat do neděle
Foto: Daniela Černá
Popisek: Zapáskovaná oblast ve Vrběticích

„Vojáci tady budou působit v síle 450 mužů. Poskytneme i mobilní velitelství po dohodě Policie a Armády ČR," řekl. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) doplnil, že žádost o navýšení počtu vojáků dostane vláda v pondělí. Chovanec předpokládá, že kabinet návrh schválí.

Předseda vlády současně uvedl, že v plánu dál zůstává odvoz munice z areálu. „Vláda neopouští strategii budoucího odvozu munice z areálu. Přirozeně v důsledku událostí ten odvoz byl pozastaven a bude obnoven, jakmile k tomu budou podmínky," uvedl.

Kauza vede k první rezignaci. Jméno odcházejícího ředitele se ale tají

Kabinet by podle premiéra měl v příštím roce prosadit revizi legislativy tak, aby platila přísnější kritéria k jakémukoliv skladování a nakládání munice na území Česka. Problematiku bude podle Sobotky řešit už bezpečnostní rada na zasedání 22. prosince.

Stropnický kritizoval Vojenský technický ústav Slavičín, který pronajímá sklady i terén, za komunikaci s okolím areálu. „Z toho důvodu jsem doporučil řediteli, aby rezignoval na svou funkci. Stane se tak příští týden," dodal ministr. Jméno ředitele Vojenského technického ústavu Slavičín ministr neuvedl a mluvčí vojenského ústavu Pavel Lang na dotaz ČTK jméno odmítl sdělit.

Ve vojenském areálu vyletěly do povětří dvě budovy. První 16. října, druhá minulou středu. V pátek se ozvaly z areálu další výbuchy. Pyrotechnici v areálu navíc objevili poškozenou budovu, ve které jsou uskladněny granáty, a na její střeše našli zaklíněný dělostřelecký granát. Ten se jim dnes odpoledne podařilo odstranit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…