Čech souhlasí, jinak půjde sedět? Nahráli jste Putinovi. Protest proti trestům za slova

28.02.2022 7:21 | Ze sítí

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž upozornil všechny ty, kdo by chtěli veřejně schvalovat ruskou agresi vůči Ukrajině, že je to může dovézt až za mříže. To zvedlo ze židle advokáta Jindřicha Rajchla. A nejen jeho. O slovo se přihlásila také advokátka Monika Čírtková a poslala Střížovi ostrý vzkaz.

Čech souhlasí, jinak půjde sedět? Nahráli jste Putinovi. Protest proti trestům za slova
Foto: Nejvyšší státní zastupitelství
Popisek: Nejvyšší státní zástupce JUDr. Igor Stříž

Premiér Petr Fiala (ODS) opakovaně uvedl, že jsme ve válce. Zdůraznil, že je třeba Ukrajině poslat zbraně, protože boj o svobodnou Ukrajinu je také bojem za svobodnou střední Evropu a skutečně nechal zbraně a pohonné hmoty za stovky milionů korun Ukrajině poslat.

Ruský prezident mezitím nařídil uvést jaderné zbraně do pohotovosti. Kdyby je nakonec skutečně nechal odpálit, zaplatili by za to svými životy i čeští občané. Z tohoto úhlu pohledu tedy lze říci, že Petr Fiala má pravdu, když tvrdí, že jsme ve válce. Zvlášť, když Putin nemusí na Ukrajině skončit a může se pokusit rozšířit sféru svého vlivu i na bývalé sovětské satelity, teda i na Česko. Chutí obnovit sféry vlivu vytvořené po druhé světové válce se ostatně nikdy netajil.

Vláda České republiky v této situaci přikročila k razantnímu kroku a nechala vypnout osm dezinformačních webů v čele s Aeronetem.

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž navíc varoval, že vyjadřovat podporu ruské agresi vůči Ukrajině může v krajním případě člověka dovézt až za mříže.

„Nejvyšší státní zastupitelství považuje za nezbytné informovat občany, že aktuální situace spojená s útokem Ruské federace na Ukrajinu může mít dopady i do oblasti jejich svobody projevu. Svoboda projevu je v ústavněprávní rovině zakotvena v článku 17 Listiny základních práv a svobod. Každý má právo vyjadřovat své názory způsobem, který považuje za vhodný. Ale i svoboda projevu má v demokratickém právním státě své limity. Pokud by někdo veřejně (včetně demonstrací, prostoru internetu nebo sociálních sítí) vyjadřoval souhlas s útoky Ruské federace na Ukrajinu (akceptoval je či podporoval) nebo v této souvislosti vyjadřoval podporu nebo vychvaloval čelné představitele Ruské federace, mohl by za jistých podmínek čelit i trestněprávní odpovědnosti,“ napsal nejvyšší státní zástupce Igor Stříž.

Za schvalování trestného činu podle § 365 trestního zákoníku nebo trestný čin popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidia podle § 405 trestního zákoníku hrozí v případě odsouzení i 3 roky vězení.

Proti státnímu zástupci se poté vymezili někteří právníci.

Advokát Jindřich Rajchl na svém facebookovém profilu sdílel otevřený dopis nejvyššímu státnímu zástupci Igoru Střížovi. „Pouze a jen přiléváte olej do ohně,“ napsal mu Rajchl.

„Všechna státní zastupitelství totiž ze zákona musejí vždy a za všech okolností zůstat zcela apolitickými a měřit všem stejným metrem bez ohledu na to, jaká je oficiální politika aktuálně zvolené vlády. Nejvyšší státní zastupitelství by se tímto imperativem mělo řídit ještě důsledněji. Ač nejsem naivní a jsem si vědom, že ne vždy tomu tak po roce 1989 bylo, nezaregistroval jsem jediný případ, kdy by se hlava prokuratury naší země takto otevřeně propůjčila oficiální vládní a stranické linii a veřejně pohrozila občanům naší země kriminalizací veřejného projevu jejich svobodného názoru. Váš krok považuji za flagrantní porušení Vaší povinnosti jednat vždy a za všech okolností nestranně a bez ovlivnění ze strany vrcholných politických představitelů této země,“ napsal dále advokát.

Proti Střížovu prohlášení se vymezila i právnička Monika Čírtková. Zdůraznila, že kdyby ve veřejném prostoru mohly zaznívat i názory lidí stojících na straně válečného agresora Vladimira Putina, jasně by se ukázalo, jak malou podporu teď v České republice Putin má.

„Jenom zbavují ceny jednotný hlas solidarizující se společnosti. Opačný postoj nesmí zaznít, veřejná podpora tím nabývá podoby povinného názoru a ztrácí na významu. Když se nesmí říkat ‚ne‘, proč se radovat, že všichni říkají ‚ano‘?“ zeptala se.

Jedním dechem dodala, že vyjádření Igora Stříže vlastně nahrává i ruské propagandě.

„Kromě toho to nahrává také nepřátelské propagandě. Pokud by ty okrajové názory, zahrnující aktuálně odhadem maximálně několik málo procent obyvatel, zůstaly povolené, bylo by zřejmé, jak bezvýznamné jsou. Zákaz jim zbytečně přidává na hodnotě a dává druhé straně možnost tvrdit, že byly umlčeny. Myslíte, že nás obyvatelé nepodporují? Ale podporují, jenom to nemohou vyjádřit, protože by je čekalo vězení. Staré známé pravidlo se opět potvrdilo: jakmile se něčeho ujme stát, úplně to zkazí. Podporovatelé ruské invaze mají sklidit pohrdání, nikoliv kriminál,“ zdůraznila na facebooku.

Monika Čírtková promlouvá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…