Čeká nás ještě spousta práce, říká Peake. Nová koaliční smlouva je připravena

29.03.2013 19:40

Vicepremiérka Karolína Peake v rozhovoru pro server Týden.cz prozradila, že je k podpisu připravena nová koaliční smlouva mezi ODS, TOP 09 a LIDEM. Musí se však urovnat problematické body mezi dvěma velkými koaličními stranami. TOP 09 totiž trvá např. na tom, že by Česko mělo přistoupit k fiskálním paktu. Podobný problém je v některých zdravotnických otázkách, jako zvýšení spoluúčasti pacientů. Po tomto kroku volá ODS a TOP 09 je proti.

Čeká nás ještě spousta práce, říká Peake. Nová koaliční smlouva je připravena
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karolina Peake

Koaliční smlouva obsahuje body, které je třeba dotáhnout do konce volebního období, např. schválení zákona o úřednících. Podle Peake naopak není prostor na nějaké nové kroky.

Agenda 2014 občanských demokratů je příliš obecná, míní Peake

"Připadá mi velmi předčasné přicházet s nějakými novými agendami. Mně rozhodně chybí dokončení zákona o financování politických stran, naprosto zásadního zákona o úřednících, to znamená zákona, který stabilizuje státní správu. Chybí nový zákon o státních zastupitelstvích, který také zatím nebyl předložen, a balíček úspor ve výši 16 miliard korun byl také zatím schválen jen ve výši osmi miliard. Je ještě spousta práce, která se dá udělat. Je předčasné vymýšlet novinky, poznamenává vicepremiérka.

To je také důvod, proč se v nové koaliční smlouvě neobjeví Agenda 2014 z dílny ODS. Témata agendy neprojednali koaliční partneři a podle Peake materiál navíc obsahuje řadu obecných tezí a ne konkrétní kroky, které by bylo možné realizovat.

"Nijak s tím nepočítáme vzhledem k tomu, že to ODS nepřinesla na koaliční vyjednávání o koaliční smlouvě. Nehledě na to, že ta agenda, jak ji ODS představila, je velmi obecná, v ní nejsou žádné konkrétní kroky a nevím, jak by si to ODS představovala," míní Peake.

Spor o vyšší spoluúčast pacientů a nadstandardy

V pátečních Událostech České televize navíc zaznělo, že ODS vede s TOP 09 spory nejen o fiskální pakt, ale také o problémy v resortu zdravotnictví. Občanští demokraté jsou přesvědčeni, že je třeba pacientům na bedra naložit vyšší finanční spoluúčast a s ním spojenými službami. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) podobný scénář odmítá. Na zvyšování spoluúčasti teď prý není prostor.

Spor se vede i o nadstandardy. Občanští demokraté Hegerovi vyčítají, že je zavádí příliš pomalu. Heger kontruje, že o nadstandardech prozatím nerozhodl Ústavní soud, takže nemá smysl je zbrkle rozšiřovat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…