Celá ČR nakažená. Strašná tabulka. Předního odborníka

30.09.2020 9:44

Ekonom Daniel Münich položil na stůl pár čísel. Varovných čísel. Zdůraznil přitom, že se nesnaží o nějakou alarmistickou předpověď, jen na číslech ukazuje vývoj koronavirové krize v Česku podle toho, jak se bude měnit reprodukční číslo, číslo R. Pokud se situace nezlepší, tak podle ekonoma do konce roku 2020 hrozí zahlcení zdravotnického systému v Česku. Proto volá: “Každá dobře nasazená rouška se počítá!“

Celá ČR nakažená. Strašná tabulka. Předního odborníka
Foto: Repro Foto: ČT24
Popisek: Ekonom a člen NERV Daniel Münich v pořadu ČT Hyde park

Než Adam Vojtěch opustil post ministra zdravotnictví, přiznal, že epidemiologická situace v Česku na podzim není dobrá. Jeho nástupce v barvách hnutí ANO Roman Prymula přišel krátce po nástupu do úřadu s varováním, že uvede v život nová restriktivní opatření. A už oznámil, že omezí konání akcí v uzavřených prostorách na 10 osob a na venkovních akcích na 20 osob. Sportovní utkání se budou odehrávat bez diváků.

Podle ekonoma Daniela Münicha se bez tvrdých restriktivních opatření neobejdeme. Ukazují to prostá čísla z různých scénářů vývoje situace podle toho, jak vysoké bude reprodukční číslo, tedy počet lidí, které nakazí jeden nositel koronaviru.

„Každá desetinka R dolů má pak velmi zásadní dopad na snížení počtu nakažených (každá dobře nasazená rouška se počítá). A vězte, že kolaps zdravotního systému by nastal i při mnohem nižších hodnotách R než 1,46, vlastně blízkých 1. A kolaps zdravotního systému by zastavil život v zemi i bez vládních omezeních,“ upozornil ekonom.

Restriktivní opatření by podle Münicha mělo vést k tomu, že se z 15 000 nově nakažených týdně dostane Česko na 1500 nakažených týdně. A takto nízko se bude muset Česko držet, dokud nebude k dispozici vakcína, což může být okolo poloviny roku 2021.

„Čím více teď srazíme počet nově nakažených a hodnotu R, tím déle si pak můžeme dovolit držet vyšší R než 1. S ohledem na kapacitu zdravotního systému jde naše možnosti rámcově spočítat a pak si z nich vybrat tu nejméně bolestivou. Bolet to ale bude každopádně,“ uzavřel ekonom.

Daniel Münich varuje

Daniel Münich varuje

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…