Celé špatně! Boj s covidem: Nechte ty lidi na pokoji, píší experti

13.10.2020 10:14

Rakouská společnost pro infekční choroby a tropickou medicínu vydala k pandemii koronaviru prohlášení, v němž doporučuje, co by lidé měli ve stávající situaci dělat, měli by nosit roušky, udržovat rozestupy a sedět doma, pokud se cítí nemocní, ale také říká, co by lidé dělat neměli. Neměli by podléhat představě, že Česku pomůže plošné testování lidí, kteří se cítí zdraví.

Celé špatně! Boj s covidem: Nechte ty lidi na pokoji, píší experti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Letné bylo zřízeno volební místo pro občany s pozitivními testy na Covid 19

Česká lékařská společnost Jana Evangelisty Purkyně sdružuje lékaře, farmaceuty a další pracovníky ve zdravotnictví. Členové tohoto společenství mají za to, že lékaři z oblasti infekčního lékařství v pandemii koronaviru obstáli a i nadále dělají, co mohou. Prohlášení v tomto smyslu vydala Česká lékařská společnost již v září.

Anketa

Akceptujete nově vyhlášená vládní opatření?

80%
20%
hlasovalo: 24784 lidí

Jednoznačně se ukázalo, že státu se vyplatí do tohoto oboru investovat a pomoci prosadit změny, které infektologové navrhují v organizační oblasti,“ řekl tehdy doc. MUDr. Stanislav Plíšek, Ph.D., předseda SIL ČLS JEP a přednosta Kliniky infekčních nemocí FN a LF UK v Hradci Králové.

Rakouská společnost pro infekční choroby a tropickou medicínu vydala k pandemii koronaviru prohlášení, s nímž se ústy lékařky Hany Zelené ČSL JEP plně ztotožňuje.

„Výbor Společnosti pro lékařskou mikrobiologii ČLS JEP se s tímto odborným stanoviskem plně ztotožňuje,“ napsala Zelená na Facebooku.

V srpnu Zelená také důrazně varovala před povinným očkováním proti koronaviru vakcínou, která předtím neprojde důkladnými testy.

Rakouská společnost důsledně doporučuje nosit roušky, pravidelně si mýt ruce a důsledně dodržovat rozestupy. A pokud na sobě někdo cítí příznaky nemoci covid-19, má zůstat preventivně doma v karanténě a to až do uzdravení.

Rakouská společnost má však velké výhrady k plošnému testování obyvatelstva na koronavirus.

„Nesystematické, nereflektivní, rozsáhlé testování a prověřování v cestovním ruchu nebo jiných oblastech společenského života (zejména u zdravých lidí bez příznaků) není vhodným prostředkem k získání přesných informací o epidemiologické situaci, nebo dokonce prostředkem k omezení pandemie. Pozitivní výsledek PCR SARS-CoV-2 u osoby bez příznaků neznamená nutně diagnózu infekce a neříká nic o infekčnosti testované osoby pro možnou přítomnost virových residuí. Navíc u kohorty, která se skládá téměř výlučně ze zdravých lidí, je pravděpodobnost nesprávných výsledků testů velmi vysoká. Lidé, kteří prodělali onemocnění COVID-19, by již neměli být v příštích několika měsících testováni metodou SARS-CoV-2-PCR,“ nabízí jeden pohled na plošné testování rakouská společnost.

Rakouští lékaři doporučují testovat přednostně rizikové občany a pak občany s příznaky nemoci. Testování osob bez příznaků podle jejich názoru jen vyčerpává testovací kapacity, které jsou tolik potřebné u osob z rizikových skupin.  

Jak již bylo řečeno ústy doktory Zelené, Česká lékařská společnost se s tímto stanoviskem plně ztotožňuje.

Doktorka Zelená promlouvá

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…