Čelíme tu hnoji. Kalousek ve sněmovně řádil

05.12.2019 19:46 | Zprávy

Poslanci ve čtvrtek v Poslanecké sněmovně diskutovali o auditu Evropské komise k údajnému střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO). Předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek se ve svém projevu rozčiloval nad premiérovým laxním přístupem v této věci. „Dnes čelíme mnohem většímu hnoji než v minulosti a premiér říká, že nikdy neodstoupí,“ reagoval rozezleně na slova poslance Jaroslava Foldyny (ČSSD), jenž neváhal připomenout situaci kolem bývalého premiéra Petra Nečase.

Čelíme tu hnoji. Kalousek ve sněmovně řádil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

V úvodu sněmovního jednání přišel s faktickou poznámkou Foldyna (ČSSD), aby porovnal situaci současného premiéra s tou kolem bývalého premiéra Petra Nečase. „Také jsem si neuměl představit, že před lety vtrhne k premiérovi komando, nedělejte tady ze sebe svatoušky,“ prohlásil Foldyna.

Miroslav Kalousek však následně Foldynovi připomněl, že tehdy premiér do tří dnů rezignoval. „Ty věci se na Úřadu vlády skutečně děly. A v okamžiku, když praskly, tak ten premiér do tří dnů rezignoval, protože tenkrát ještě platila nějaká politická kultura. Do tří dnů,“ zdůraznil a dodal: „Foldyna připomněl minulost, jak velmi rádi děláte, když nechcete mluvit o budoucnosti, kam bychom měli směřovat především.“

„Dneska čelíme mnohem většímu hnoji a premiér říká, že nikdy neodstúpí, a vy ho v tom držíte. V tom je ten zásadní rozdíl. Víte, kdyby ten premiér dnes odstoupil, tak bych řekl – ano, jsme si kvit. Ale vy naprosto cynicky, vy naprosto cynicky nerespektujete politickou kulturu, která tady platila dvacet let,“ vyčetl koaliční ČSSD.

Následně připojil poznámku k návrhu ODS – ustavit komisi Poslanecké sněmovny, která by hlídala vládu při jednáních o auditu. „Máme samozřejmě služební zákon, ale také platí v našem ústavním systému, že exekutiva se zodpovídá Poslanecké sněmovně. A je pod politickou kontrolou. Ministr má dohlížet na její nestranný výkon působnosti a my dohlížíme na ministry, zda dělají svoji práci pořádně,“ konstatoval Kalousek.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Důchodová reforma

Jak vysvětlíte, že teď kritizujete vládu za navyšování věku odchodu do důchodu, přitom to není tak dlouho, co jste to taky navrhovala a tehdy vás zastavila Maláčová? A druhá věc, co mě zajímá, jestli máte připravenou nějakou vlastní důchodovou reformu, protože když jste byli ve vládě, tak jste s žád...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Babiš nebyl agent StB.“ Rána ze Slovenska. Odpůrci bez sebe: Hnus. Nehoráznost

18:50 „Babiš nebyl agent StB.“ Rána ze Slovenska. Odpůrci bez sebe: Hnus. Nehoráznost

Slovenské ministerstvo vnitra uznalo, že Andrej Babiš byl neoprávněně evidován jako agent StB v někd…