Celkem 19 států EU má potíže s přejímáním azylové legislativy

23.09.2015 16:10

Ve snaze zlepšit fungování společného azylového systému dnes Evropská komise zahájila s 19 státy Evropské unie celkem 40 řízení kvůli nedostatkům v zavádění potřebných pravidel. Dva dopisy s formálním upozorněním míří i do Prahy.

Celkem 19 států EU má potíže s přejímáním azylové legislativy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Evropské unie

"Solidarita musí jít ruku v ruce s odpovědností, jsou to dvě strany téže mince," zdůraznil na tiskové konferenci místopředseda komise Frans Timmermans. Připomněl, že dnešní postup doplňuje už dříve zahájených 35 řízení. Komise podle něj míní svou roli vážně a dublinský systém, tedy způsob jak EU řeší žádosti o azyl, může řádně fungovat jen pokud jeho pravidla členské státy korektně převezmou a uvedou do života.

"Je to jeden ze způsobů, jak obnovit důvěru v schengenský prostor," zdůraznil Timmermans. Druhým významným prvkem je podle něj společná ochrana jeho vnější hranice.

Stejně jako většina zemí, které dnes podobný dopis dostaly, totiž Česko neinformovalo Evropskou komisi o krocích, které učinilo k převzetí dvou směrnic týkajících se společného postupu při udělování azylu.

Směrnice měly být do národního práva - byť s některými výjimkami - převedeny do 20. července letošního roku. Řecko v těchto konkrétních věcech navíc dostalo další, už doplňující výzvu.

Formální upozornění je prvním stupněm řízení, které může teoreticky po několika dalších fázích skončit až u soudu EU.

Druhý stupeň řízení dnes komise zahájila se Španělskem a Bulharskem, které dosud podobně neinformovaly o převedení směrnice o tom, jaké podmínky musí splňovat žadatelé o mezinárodní ochranu a jak taková ochrana vypadá. Převzít ji měly už v prosinci 2013, státy ale dosud komisi nesdělily, zda se tak skutečně stalo.

Členské státy EU nyní mají dva měsíce na odpověď a prakticky tedy na to, aby komisi sdělily, jak příslušná pravidla aplikovaly.

Řízení tak byla dnes zahájena s Belgií, Bulharskem, ČR, Estonskem, Francií, Rakouskem, Řeckem, Kyprem, Lotyšskem, Litvou, Lucemburskem, Maďarskem, Maltou, Německem, Polskem, Rumunskem, Slovinskem, Španělskem a Švédskem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…