Celý svět za to zaplatí! Zelenskyj se zlobí

12.07.2022 7:47 | Ze sítí

Ukrajinský prezident se tentokrát hodně zlobí. Na Kanadu. Tato země podle ukrajinského prezidenta udělala velikou chybu, za kterou podle nejvýše postaveného politika na Ukrajině zaplatí celý demokratický svět.

Celý svět za to zaplatí! Zelenskyj se zlobí
Foto: Volodymyr Zelenskyj FB
Popisek: Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

V řadě svých předchozích projevů ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj děkoval Kanadě za pomoc, kterou Ukrajině poskytla v obraně proti ruské agresi. Ale tentokrát se Zelenskyj na Kanaďany rozzlobil. Kvůli tomu, že země javorového listu nakonec Ruské federaci předala turbínu, která je podle Ruska třeba na udržení plynovodu Nord Stream 1 v chodu po standardní letní odmlce.

Zelenskyj tvrdí, že Kanada turbínu do Ruska posílat neměla a když už to udělala, oslabila tím protiruské sankce.

 „Nejprve muselo ministerstvo zahraničních věcí povolat zástupce Kanady do naší země kvůli naprosto nepřijatelné výjimce ze sankčního režimu vůči Rusku. Nejde jen o nějakou turbínu Nord Stream, kterou Kanada neměla mít, ale přesto se ji rozhodla předat. Předat skutečně Rusku. Jde o společná pravidla. Pokud si teroristický stát dokáže vymoci takovou výjimku ze sankcí, jaké výjimky bude chtít zítra nebo pozítří? Tato otázka je velmi nebezpečná. Navíc je nebezpečná nejen pro Ukrajinu, ale i pro všechny země demokratického světa,“ varoval ukrajinský prezident celý svět.

„Rozhodnutí o výjimce ze sankcí bude v Moskvě vnímáno výhradně jako projev slabosti. Taková je jejich logika. A nyní nelze pochybovat o tom, že se Rusko bude snažit nejen co nejvíce omezit, ale v nejpalčivějším okamžiku zcela zastavit dodávky plynu do Evropy. Na to je třeba se nyní připravit,“ pokračoval Zelenskyj.

Konstatoval, že Rusko si každý takový ústupek vyloží jako slabost, kterou při první možné příležitosti využije. „Rusko v energetice nikdy nehrálo podle pravidel a nebude hrát ani nyní, pokud nepocítí sílu,“ řekl ukrajinský prezident.

Poté se Zelenskyj vrátil k ruským útokům na civilisty a konstatoval, že po ruském raketovém útoku na obyčejné domy ve městě Chasiv Jar už záchranáři odkryli 31 mrtvých těl. A práce stále pokračují. Obdobným útokům teď obdobně čelí i Charkov. S raketovými údery se podle prezidenta musela vyrovnat i Oděská oblast a ty nejtvrdší boje probíhají na východě na Donbase.

„A na takovém pozadí je jen škoda, že lidem chybí odvaha čestně se vypořádat s jednou turbínou,“ konstatoval Zelenskyj.

A zatímco Kanadě vyčinil, o Polsku mluvil velmi pozitivně a zdůrazňoval, že je třeba posilovat bratrské vazby mezi oběma zeměmi.

S tureckým prezidentem Recepem Erdoganem prý jednal o tom, jak obnovit dopravu ukrajinského zboží přes Černé moře.

Nakonec prozradil, že vyznamenal dalších 287 statečných obránců Ukrajiny. A pak už se jen tradičně rozloučil.

„Sláva Ukrajině.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…