Cenu Havlových dnes dostal slovenský sociolog Bútora. Velvyslancoval v USA a radil Kiskovi

05.10.2019 18:45

Slovenský politik, sociolog, překladatel a diplomat Martin Bútora dnes převzal Cenu Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97. Cena se tradičně předává v Praze v den narozenin bývalého československého a českého prezidenta Havla, Bútora byl mimo jiné jeho poradcem. Dostávají ji myslitelé, kteří překračují tradiční rámec vědeckého poznání a přispívají k chápání vědy jako integrální součásti kultury.

Cenu Havlových dnes dostal slovenský sociolog Bútora. Velvyslancoval v USA a radil Kiskovi
Foto: Dostál František
Popisek: Václav Havel - výřez

Bútora řekl, že si své ocenění vykládá tak, že má připomenout 30. výročí revoluce. „Nečekaně jsem se ocitl ve společnosti výjimečných osobností sahajících za horizonty obyčejného poznání,“ uvedl v děkovné řeči. K událostem listopadu 1989 je podle něj nutné se vracet, aby dnešní mladí lidé za 30 let mohli odpovídat na otázky svých dětí, jak využili svobodu, kterou měli k dispozici.

Bútora, který v pondělí oslaví 75. narozeniny, vystudoval filozofii a sociologii. Byl dokumentaristou, po sovětské okupaci byl v politické nemilosti a v roce 1977 odmítl hlasovat o rezoluci odsuzující Chartu 77. V letech 1977 až 1988 pracoval jako sociolog a terapeut v protialkoholické poradně a působil v okruhu nezávislých sociologů a spisovatelů kritizujících režim.

V době sametové revoluce v listopadu 1989 se stal jedním ze spoluzakladatelů hnutí Veřejnost proti násilí a jako člen Koordinačního centra byl na jaře roku 1990 spoluautorem a redaktorem volebního programu hnutí Veřejnost proti násilí s názvem Šanca pre Slovensko. „Při všech chybách, kterých jsme se dopustili, jsme dosáhli zásadní změny,“ řekl dnes Bútora.

V letech 1990 až 1992 pracoval Bútora jako Havlův poradce, později byl předsedou slovenského centra PEN klubu. V roce 1997 se stal spoluzakladatelem a prezidentem slovenského Institutu pro veřejné otázky, kde se věnoval reflexi demokracie na Slovensku a patřil mezi hlavní kritiky vlády Vladimíra Mečiara.

V letech 1999 až 2003 působil jako velvyslanec v USA, jehož cílem bylo hlavně získat podporu pro vstup Slovenska do NATO. Byl také poradcem slovenského prezidenta Andreje Kisky. Napsal řadu publikací o společenské transformaci, zahraniční politice či občanské společnosti.

Cenu uděluje Nadace Dagmar a Václava Havlových od roku 1999. Jubilejní dvacátou cenu loni přebral někdejší senátor Josef Jařab, o rok dříve byl oceněn americký teoretický fyzik Nathaniel David Mermin.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…